Akademický svět v slzách. Zemřel zakladatel plzeňské univerzity

O smrti známého českého fyzika a matematika informoval současný rektor ZČU Miroslav Lávička. "Jménem celé Západočeské univerzity bych rád vyjádřil upřímnou soustrast jeho rodině a všem blízkým," napsal o svém předchůdci. 

V čele univerzity stál Holenda osm let do roku 1998. Jako zkušený akademik a oceňovaný matematik a fyzik byl právě u sloučení Vysoké školy strojní a elektrotechnické s plzeňskou Pedagogickou fakultou v roce 1991, čímž vznikla ZČU. Později v Plzni působil i jako zastupitel. 

"Pamatuji si ho jako nesmírně energického člověka, který byl vždy připraven pomoci a aktivně přispět k řešení problémů. Rád vzpomínám na jeho vyprávění právě z dob zakládání univerzity. Vždy pro mě byl důkazem toho, že když jde člověk za svou vizí poctivě a s plným nasazením, uspěje," vzpomněl na něj Lávička. 

Zesnulý emeritní rektor patřil ke špičce české vědy. Od roku 1952 byl členem Jednoty českých matematiků a fyziků a byl držitelem čestné medaile Bernarda Bolzana. V roce 1998 dostal na londýnské Brunelově univerzitě čestný doktorát. Jako vážený občan Plzeňského kraje ho hejtmanství v roce 2016 uvedlo do krajské Dvorany slávy. 

[chooze:article;value:519029]

S Jiřím Holendou se blízcí a přátelé rozloučí v kostele sv. Martina a Prokopa v Plzni-Lobzích ve čtvrtek 14. září od 11 hodin. 

Zemřel Jiří Černý, legenda české žurnalistiky: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.