Ve Velké Británii je ochromena letecká doprava, komplikace jsou už i v Praze

Velká Británie hlásí v pondělí odpoledne velké výpadky řízení letového provozu. Deník Mirror informuje dokonce o plošném omezení letecké dopravy na ostrovech. Americká televize CBS spočítala, že v celé zemi bylo zrušeno zhruba 500 letů. Ve Spojeném království zrovna cestuje více lidí, protože jim v souvislosti se státním svátkem končí prodloužený víkend.

Naprosto všechny lety ale pozastaveny nejsou a například na letišti Gatwick, které je jižně od Londýna, v pondělí odpoledne podle Sky News letadla stále přistávají a vzlétají. Soukromá zpravodajská televize přesto očekává, že kvůli problémům mohou někteří občané Spojeného království nedobrovolně zůstat v zahraničí i celý týden.  

[chooze:article;value:465702]

Letiště Praha TN.cz potvrdilo, že omezení se týkají i letů z Británie do Česka i těch, které míří opačným směrem. "Opožděné jsou tři lety do Londýna a jeden do New Yorku," uvádí Klára Divíšková, mluvčí Letiště Václava Havla. 

Přílety do Londýna podle ní budou opožděné o několik hodin a cestující tam nejspíš přistanou až v noci. "Také evidujeme dva zrušené lety. Jeden do Birminghamu a druhý do Londýna, dopravce ale konkrétní důvod zrušení neuvedl," dodává Divíšková. Cestujícím doporučuje, aby sledovali webové stránky dopravce, u kterého si pořídili letenky.

"Letů Smartwings a ČSA se tento výpadek nijak nedotkne," říká Vladimíra Dufková ze společnosti Smartwings Group.

Britský úřad řízení letového provozu (NATS) údajně intenzivně pracuje na odstranění problému. "Omezili jsme intenzitu letecké dopravy, abychom zachovali její bezpečnost. Omlouváme se za případné nepříjemnosti, které to může způsobit," uvádí NATS.

Výpadky systému řízení letového provozu mohou být nebezpečné (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.