Uplácení je vlastizrada. Zelenskyj chce bojovat s bující korupcí přísnými tresty

Cílem zpřísnění protikorupčních zákonů v době ruské okupace je podle Zelenského hlavně vytvořit takové prostředí, které by od uplácení lidi ihned odradilo. Zároveň by podle něj měly zákony přimět mezinárodní partnery k tomu, aby začali důvěřovat investicím do rekonstrukce země, od nichž si vláda slibuje přísun desítek miliard korun.  

"Lidé budou muset vnímat, že během války je i v zákoně rozsáhlá korupce to samé jako velezrada. To znamená, že bude i přísnější trest. Nebude možné být propuštěný na kauci a budou vyšší tresty,prohlásil v televizním rozhovoru, o němž informuje deník Ukrajinska pravda. Prezident doplnil, že tak přísné vymezení není možné udržet delší dobu, ale je podle něj nutné zavést ho právě v době války s Ruskem. 

[chooze:article;value:486316]

​O návrhu zákona by podle Zelenského ještě tento týden mohli hlasovat poslanci. "Když existují o takové korupci důkazy, měl by být obviněný za mřížemi," poznamenala ostře hlava státu podle deníku Kyiv Independent. Zdůraznil také, že je pro zlepšení situace nutné nyní zavést systémová opatření, která by vytvořila důležité záruky i pro spolupracovníky ze zahraničí. 

Minulý týden byl v souvislosti s korupčním jednáním obviněný první náměstek ministra zemědělství, který měl zpronevěřit zhruba 62 milionů ukrajinských hřiven (v přepočtu zhruba 36,2 milionu korun) připomíná web Politico. Dalšími případy by se podle nového zákona měla namísto policie zabývat ukrajinská tajná služba. 

Dlouhodobé problémy s korupcí 

Ukrajina se s rozsáhlou korupcí ve veřejné správě potýká dlouhodobě, válečný stav není výjimkou. Podle žebříčku organizace Transparency International z loňska se válkou zmítaná země umístila na 116. místě ze 180 v míře uplácení.

Poslední velký případ, který se dotkl i vysokých politických špiček, zemí otřásl na začátku roku. Tehdy kvůli údajně podplaceným zakázkám vyhodil Zelenskyj z ministerstev několik náměstků a velitelů oblastních správ. 

[chooze:article;value:519514]

​Před časem ukrajinská hlava státu upozornila také na šéfy odvodových center, kteří si měli pravidelně přilepšovat díky úplatkům. Kvůli tomu jich vyhodil 33 a dodal, že proti "vlastizrádcům" se nyní vede 112 trestních řízení. Na začátku září by také měla tamní Národní agentura pro prevenci korupce spustit webovou službu, přes niž budou moci lidé anonymně upozorňovat na korupční jednání, doplňuje agentura Ukrinform

Ukrajinci ještě mohou překvapit, říká generál. Pomalu dochází čas, varuje analytik (08/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.