Návrat dříve populárních jmen. Předchozí generace se jim smály, teď jsou trendy

To, jak se mění trendy dětských jmen a jak stoupá a klesá jejich popularita, se dá s trochou trpělivosti poměrně snadno zjistit ze statistických údajů. Redakce TN.cz porovnala žebříčky po desetiletích od roku 1920 do roku 2019. Novější data zatím Český statistický úřad (ČSÚ) nemá k dispozici, v roce 2020 totiž pravidelné roční přehledy nejoblíbenějších dětských jmen přestal vydávat. 

"Letos na podzim se ale chystáme zveřejnit aktuální data," prozradil mluvčí ČSÚ Jan Cieslar. Pro sledování dlouhodobých trendů jsou ale údaje dostačující. Dá se z nich totiž vypozorovat, že některá dříve populární jména postupně ztrácela na atraktivnosti, až z dětských kolektivů téměř vymizela.

[chooze:article;value:506980]

​Příkladem může být Libuše, Jarmila, Vlasta, Věra, Jaroslava nebo Růžena, které bychom dříve našli na předních příčkách žebříčků. Více o zanikajících jménech v Česku si můžete přečíst v tomto článku

Stejně jako v jiných odvětvích ale i v případě jmen můžeme zaznamenat módní vlny, které mají tendenci se vracet. A právě na taková jména se redakce TN.cz zaměřila tentokrát. 

Anežka

Typickým příkladem je Anežka. Před více než 100 lety patřila mezi nejoblíbenější jména, která rodiče dávali novorozeným dívkám. Až do 40. let minulého století byla stále poměrně dost populární, pak ale začala strmě klesat. V roce 1980 bychom ji na žebříčku našli až na 150. místě. V 90. letech se ale začala vracet do módy, až se nakonec opět probojovala do top dvacítky. 

Barbora

V první polovině minulého století Barbora nebyla příliš oblíbeným jménem. Ještě ve dvacátých letech se alespoň držela v první stovce, v následujících desetiletích ale klesla podstatně níže. V 70. letech se ale dostala do kurzu a od té doby roste. V první dekádě nového tisíciletí se dokonce držela v top desítce jmen, která holčičky v Česku dostávaly nejčastěji. 

Julie

Julinka je v současnosti také jedním z nejpopulárnějších jmen, ne vždycky tak tomu ale bylo. Ještě ve 20. letech se sice držela na poměrně slušné pozici, od 30. let ale zaznamenávala výrazný pokles. Z hlubin se začala vynořovat opět až v 90. letech, a to poměrně rychle. V roce 2019 to bylo dokonce 11. nejoblíbenější dívčí jméno. 

​Eliška

Eliška byla v první polovině 20. století poměrně oblíbeným jménem – pravidelně se objevovala mezi 30. a 40. příčkou. V 60. letech ale její popularita klesala a například v roce 1970 byla až na 88. místě. O to zajímavější je její vývoj od 90. let, kdy chytila druhý dech a do nového tisíciletí vstoupila coby jedno z nejvíc trendy jmen. A tak je tomu dodnes – v roce 2019 dokonce byla na prvním místě. 

Alžběta

Do módy se vrací i dříve oblíbená Alžběta. Ve 20. letech minulého století patřila mezi dvacítku nejoblíbenějších jmen a poté až do 80. let na žebříčku klesala. Posledních čtyřicet let je trend opačný a Alžběta se postupně vracela do kurzu, až se v roce 2019 umístila na 28. místě. 

​Anna

Anička v porovnání s předchozími jmény tak dramatický vývoj neměla, i toto jméno ale mělo období, kdy jej nastávající rodiče nevolili tak často. V první polovině minulého století byla opakovaně druhým nejoblíbenějším jménem, v 70. a 80. letech ale klesla až pod čtyřicátou příčku. V 90. letech se ale vzpamatovala a od nového tisíciletí se opět začala objevovat v první desítce. 

Rozálie

Velmi zajímavý vývoj zaznamenala Rozálie, která v minulém století rozhodně nepatřila mezi populární jména. Ještě ve 20. letech se držela v první stovce, později ale její popularita klesla až pod 400. příčku. To, že jméno nemělo mnoho příznivců, potvrzuje i čtenářka Karolína. "Moje babička byla Rozálie a často mi vyprávěla, že se jí ostatní děti ve škole kvůli jménu smály a vymýšlely jí urážlivé přezdívky," prozradila. 

[chooze:article;value:484087]

​Neoblíbená zůstávala až do nového tisíciletí, kdy jí nastávající rodiče začali přicházet na chuť. V roce 2010 už byla na 55. místě a o devět let později patřila mezi dvacítku nejčastějších jmen novorozených holčiček. 

​​Dominik

U chlapeckých jmen obecně platí, že se trendy vyvíjejí pomaleji. Chlapci totiž podstatně častěji dědí jména po svých otcích a mnoho populárních jmen před 100 lety je na vysokých příčkách dodnes. Platí to například pro Honzy nebo Jirky, Jaroušky nebo Fandy. 

Jméno, které si muselo popularitu tvrdě vybojovat, je například Dominik. Od 30. do 60. let minulého století zaznamenával prudký propad. Častěji se v matričních záznamech začal objevovat v 70. letech a od nového tisíciletí se pravidelně umisťuje v top dvacítce. 

​Šimon a Tadeáš

Podobně na tom byli i Šimon a Tadeáš. Narazit na děti s těmito jmény nebylo v 60. nebo 70. letech obvyklé, od 90. let jich ale přibývalo. V roce 2019 obě jména patřila mezi třicítku nejoblíbenějších. 

​Matěj

Za zmínku stojí i Matěj, kterého bychom ve statistikách z let 1920 a 1930 nenašli. Ani v nadcházejících desetiletích jeho nositelé nepatřili mezi chlapce s trendy jménem. To se začalo měnit v 80. letech a Matěj se postupně stával čím dál oblíbenějším. Do nového tisíciletí už jméno vstupovalo jako jedno z nejpopulárnějších, a v uplynulých letech se umisťuje dokonce v top desítce. 

Matyáš

​Na závěr se zastavme ještě u Matyáše. Jméno se v české zemi objevovalo už před staletími. Jeho nositelem byl na přelomu 16. a 17. století například český král a římský císař Matyáš Habsburský. Tehdejší statistiky, ze kterých bychom vyčetli četnost jména, nejsou k dispozici, ve 20. století ale rozhodně populární nebylo. 

​Až do 70. let se totiž nikde na žebříčku nenacházelo. V roce 1980 byl Matyáš až 185. nejpopulárnějším jménem, o deset let později se ale posunul již do první stovky. A jeho oblíbenost rychle stoupala. V roce 2000 byl už na 33. místě, o deset let později na devátém a v roce 2019 byl čtvrtým nejčastějším jménem, které novorození chlapci v Česku dostávali. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.