Rusko chce vytáhnout eso z rukávu. Plánuje mobilizovat 450 tisíc vojáků

Ruská armáda plánuje další kolo mobilizace. Podle šéfa ukrajinské rozvědky Kyryla Budanova tak chce učinit na podzim, kdy chce do svých vojenských složek povolat asi 450 tisíc lidí. Podle něj to značí fakt, že ruská armáda má obrovské ztráty.

Konečné rozhodnutí o mobilizaci ještě nebylo učiněno, tvrdí Budanov v rozhovoru pro rádio Svoboda, ale armáda tak prý činí opakovaně. Každý měsíc prý verbuje 20 tisíc nových vojáků. "To, že vloni na podzim povolali asi 350 tisíc lidí, každý považuje za finální číslo. Ale není to tak. Nábory probíhají každý měsíc. Říká se tomu skrytá mobilizace," řekl.

Na mobilizaci upozorňovaly začátkem měsíce i britské zpravodajské služby. Ty uvedly, že Rusko v poslední době začalo zřejmě formovat nové vojenské skupiny, kterými chce posílit pozemní síly na Ukrajině. "Bez nové velké vlny mobilizace je nepravděpodobné, že Rusko najde dostatek nových vojáků, aby vytvořilo alespoň jednu novou armádu," uvedlo britské ministerstvo obrany s odkazem na zpravodajské údaje.

[chooze:article;value:519060]

Na Ukrajině se mezitím ruské síly přeskupují a podle velitele pozemních vojsk ukrajinské armády Oleksandra Syrskyjha se chystají obnovit svou ofenzivu. Hlavním cílem těchto opatření má být snaha "zvýšit úroveň bojového potenciálu a obnovit aktivní útočné operace".

Podle deníku Ukrajinská pravda se armáda v pátek několikrát střetla s ruskými okupanty. "Během uplynulého dne provedl nepřítel dva raketové a 62 leteckých úderů, provedl 89 útoků z raketových salv na pozice našich jednotek a obydlené oblasti," uvedl generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny.

Ruskou vojenskou základnu na ilegálně anektovaném Krymu měly mezitím zasáhnout drony. Ty údajně mířily i na Moskvu. Podle tamních úřadů se je ale podařilo sestřelit protivzdušnou obranou. Některá moskevská letiště nicméně omezila provoz.

Rusko zaútočilo na Oděsu. Střely zasáhly obilné sklady:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.