Kvalita vody v přírodních koupalištích klesá. Na desítkách platí zákaz

Zákaz koupání platí na desítkách míst po celém Česku. Přibylo míst, kde je koupání zakázané nebo voda představuje zdravotní riziko a koupání tam nelze doporučit. O situaci informovaly krajské hygienické stanice.

Teplé počasí se projevilo třeba i kolem lipenské přehrady. Ještě před několika týdny tam byla voda kvalitní, po tropických dnech je však například u Černé v Pošumaví voda nevhodná ke koupání. Stejné je to u Radavy na Orlické přehradě.

Další místa, kde hygienici nedoporučují koupání, je třeba jezero Ostrá na Nymbursku, v přehradě Sedlice na Pelhřimovsku, v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku nebo na přehradě v Trnávce na Pelhřimovsku.

[chooze:article;value:514300]

Moravskoslezští hygienici také ve čtvrtek zakázali koupání na několika místech nádrže Žermanice na Frýdecko-Místecku. Také vodní nádrž Čerťák na Novojičínsku zůstává kvůli výskytu sinic nevhodná ke koupání.

Voda se za poslední týden zhoršila také na několika přírodních koupalištích na jižní Moravě. Rizikovým skupinám, kam patří malé děti, těhotné ženy, alergici či lidé s oslabeným imunitním systémem, proto hygienici doporučují zkrátit pobyt ve vodě a po koupání se osprchovat nejlépe pitnou vodou.

Čistá voda naopak zůstává ve větších nádržích, v lomech, koupacích biotopech a pískových nebo lesních koupalištích.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.