Ukrajinci se vylodili na Krymu. Vítězství je blízko, tvrdí Zelenského pravá ruka

Ukrajinské speciální síly se v noci na čtvrtek vylodily na Ruskem okupovaném Krymu. Na sociální síti Telegram to tvrdí rozvědka ukrajinského ministerstva obrany GUR. Právě 24. srpna slaví Ukrajina svůj den nezávislosti.

"Jednotky přistály na břehu u Olenivky a Majaku. Během plnění úkolu se ukrajinští vojáci pustili do boje s jednotkami okupantů. Nepřítel utrpěl ztráty na životech, nepřátelské vybavení bylo zničeno. Na Krymu znovu zavlála státní vlajka Ukrajiny. Všechny cíle a úkoly byly splněny. Ukrajinští vojáci místo opustili, aniž by utrpěli ztráty," uvádí zpravodajci.

Jak dodává deník Ukrajinska pravda, mezi cíli ukrajinských speciálů měl být například protiletadlový systém S-400. Do střetu se měla zapojit také letadla. Zdroj ze zpravodajských služeb dále sdělil, že operace ukázala schopnost Ukrajiny udeřit na Krymu nejen s pomocí naváděných zbraní ale i za využití živé síly a naznačil, že další podobné operace budou následovat.

[chooze:article;value:519170]

Jde o drobný úspěch v zatím nepříliš úspěšné ukrajinské letní protiofenzivě, která se potýká s hlubokou a dobře připravenou ruskou obranou. Ukrajinské vedení ale stále věří, že ruské vojáky se svého území vytlačí. V rozhovoru pro Deutsche Welle to zopakoval šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

"Nezapomínejte, že se dříve očekávalo, že proti Rusům vydržíme tři dny, pak několik měsíců. Teď už je to rok a půl a my se nejenom bráníme, ale daří se nám i osvobozovat naše území," prohlásil. "Zdá se mi však, že jsme blízko vítězství. Nikdo neví, jak dlouho to potrvá, ale už jsme ušli dlouhou cestu," dodal s tím, že neskončí, dokud bude Rusko okupovat byť jen píď ukrajinského území.

Přiznal ale, že protiofenziva neprobíhá tak, jak si možná někteří představovali. "Důvodem jsou především rozsáhlá minová pole. Druhým důvodem je nedostatek zbraní a třetím je, že jsme jiní než Rusové. Myslíme na své lidi," vyjmenoval důvody pomalejšího postupu. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.