Německo zjednodušuje změnu pohlaví. Stačí si o to jenom říct

Podle dosavadního zákona o transsexualitě z roku 1980 je v Německu možné změnit si jméno a pohlaví v dokladech jen na základě psychologického vyšetření a rozhodnutí soudu. Stojí to přes tisíc eur (zhruba 24 tisíc korun) a trvá to měsíce.

Brzy to ale bude jinak. Tamější vláda přijala nový zákon o sebeurčení, který je zaměřený na transgender, intersexuální a nebinární lidi. 

Počítá s tím, že "transgender lidé se vůbec neidentifikují s pohlavím, se kterým se narodili". Intersexuálové zase mají "vrozené fyzické vlastnosti, které podle lékařských standardů nelze jednoznačně považovat pouze za mužské nebo pouze ženské". Nebinární lidé se "neidentifikují ani jako muž, ani jako žena".

[chooze:article;value:513816]

Jméno a pohlaví si každý bude moct jednoduše změnit jen podáním prohlášení na matričním úřadu. Nebude se hledět na to, jestli za sebou mají žadatelé lékařské zákroky vedoucí k fyzické změně pohlaví. Nezletilí budou potřebovat souhlas rodičů.

Zákon ostře kritizují pravicové a konzervativní strany. "Je to facka do tváře ženám, které musí jednat s muži, kteří se identifikují jako ženy," prohlásila místopředsedkyně Alternativy pro Německo Beatrix von Storchová.

[chooze:poll;value:1e411496baca0fb2bca41f20046ad4d27925e491;layout:tn_nova]

Ministryně pro rodinné záležitosti Lisa Pausová (Svaz 90/Zelení) si za návrhem stojí. "Původní zákon je vůči dotčeným osobám ponižující. Možnost sebeurčení je zásadní pro všechny lidi," zdůraznila.

České zákony jsou ještě tvrdší než ten německý z 80. let. Změna pohlaví v občance je u nás možná jen po sterilizaci.

Je to regulérní? Plaveckou soutěž poprvé ovládla transgender závodnice:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.