Muže peripetie s Českou poštou stály 4 500 korun. Nikdo mu nic nezaplatí

"Zaplatil jsem si službu odeslání doporučeného dopisu. Posílal jsem kovové štítky pro Dopravní podnik České Budějovice. V dobřichovické pobočce České pošty mi řekli, že zásilka bude určitě doručená do pěti dnů. Nakonec ji asi deset dnů hledali, protože se ztratila. Štítky jsem proto vyrobil znovu a stálo mě to 4 500 korun. Teprve když jsem je poslal znovu, tak ty původní Česká pošta do týdne našla," říká pro TN.cz Luděk Musil ze středočeských Dobřichovic.  

Štítky pro dopravní podnik byly důležité, protože jihočeský provozovatel MHD podle pana Musila bez nich nemohl kolaudovat objekt, na což v Budějovicích pospíchali.

[chooze:article;value:517444]

​"Na poště mi vůbec nic mi nechtěli uhradit a nic je nezajímalo. A nikdo mi ani neřekl, od kdy je zásilka považovaná za ztracenou. Jen mi sdělili, že si mohu do jednoho roku podat reklamaci," dodává dodavatel popisovaných štítků.

Jak je to s nedoručenými či s opožděnými zásilkami, pro TN.cz objasnil mluvčí České pošty Matyáš Vitík. "Reklamaci musíme vyřídit vždy do třiceti dnů od jejího podání. Kdyby se ani v té době nenašla ztracená zásilka, tak uhradíme škodu. Je ale potřeba, aby klient vyčíslil její hodnotu. Pokud se tak nestane, Česká pošta zaplatí dvacetinásobek zaplaceného poštovného," vysvětluje Vitík.

[chooze:article;value:515267]

Luděk Musil kontaktoval TN.cz kvůli problémům s poštou, protože opožděná zásilka se štítky nebyla tím jediným, co ho naštvalo. Jinou poštovní zásilku měl pro změnu obdržet tuto středu. "Čekal jsem balík do ruky. Celý den jsem se nemohl na doručovatele dovolat. A když jsem se dovolal do depa, tak mi bylo sděleno, že mě doručovatelka doma nezastihla," uvádí rozhněvaný muž.

Zásilka byla nakonec doručena následující den. "Kdo mi zaplatí ten čas za čekání? Měl jsem být někde jinde, měl jsem dělat něco jiného. Na řidiče jiných přepravních služeb se vždycky dovolám a domluvím si s nimi bez problému čas doručení," dodává Musil.

Dávky od státu by měli vedle Úřadu práce řešit i pošťáci, plánuje Jurečka (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.