Zpřísnění předčasných důchodů a pomalejší valorizace. Změny v penzích schválil Senát

Schválený návrh je součástí vládního plánu ohledně širších změn v důchodovém systému. Tato novela má podle kabinetu předejít situaci z loňska, kdy přišla vlna předčasných odchodů do penze, a snížit k tomuto kroku motivaci. Pokud prezident do konce srpna novelu podepíše, začne platit už od letošního září. 

Současnou podobu valorizací penzí, k nimž dochází při růstu cen, tak nahradí mimořádný příspěvek. U pravidelných lednových dojde ke zpomalení. Navýšení důchodů se nově bude vypočítávat pouze ze třetiny hodnoty úrovně reálných mezd. Dosud se valorizace vypočítávaly z poloviny hodnoty. Dopady celé reformy představila redakce TN.cz v souhrnném textu

[chooze:article;value:516503]

Zároveň začne platit i zpřísnění pravidel pro předčasné důchody. Pro lidi, kteří už tuto penzi pobírají, se nic nezmění. Změna bude platit až pro nové předčasné důchodce. Aby ho člověk mohl využít, bude muset nově platit sociální pojištění 40 let, namísto nynějších 35 let. 

Pro všechny také podle novely bude platit, že do předčasného důchodu lze odejít až tři roky před řádným odchodem do penze. Horní hranice věku odchodu do důchodu je nyní stanovena na 65 let. Předtím, než jeho příjemci dosáhnou řádného důchodu, bude se každý rok valorizovat pouze jeho takzvaná pevná část, která nyní činí deset procent průměrné mzdy. 

[chooze:article;value:516989]

​Senátoři na návrh kývli po dvou hodinách jednání, což bylo velmi rychlé oproti jednání v Poslanecké sněmovně, kde proti jejímu schválení protestovali opoziční poslanci tři dny. Opoziční strany varovaly, že normu v případě schválení napadnou u Ústavního soudu. 

Přehled novinek v důchodovém pojištění. Změny mají začít platit už v září (07/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.