Vláda schválila povinné ručení pro zahradní traktůrky i elektrokoloběžky

"Schválili jsme nákup společnost RWE Gas Storage CZ a jejích zásobníků plynu prostřednictvím společnosti ČEPS," oznámil Fiala na brífinku. Vláda podle něj bude mít kontrolu nad plynem a jistotu, že v zimě nebude chybět. Šest zásobníků má kapacitu asi třetiny roční spotřeby plynu.

Cena podle Fialy nemůže být zveřejněna. To půjde až zítra po podpisu smlouvy. Je ale férová, myslí si premiér. "Návratnost bude do desíti let," avizoval.

"K dnešnímu dni jsou zásobníky naplněny na 96 procent," pochvaloval si na brífinku ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Středeční krok vlády podle něj ještě více osvobodí Česko od energetické závislosti na Rusku. "V zimě vystačí na tři měsíce," poznamenal. "Získáme nejen zásobníky, ale i trénovaný personál," sdělil. 

[chooze:article;value:502526]

Povinné ručení

Podle vládního návrhu by se nově povinnost platit povinné ručení mohla vztahovat na všechna motorová vozidla s konstrukční rychlostí vyšší než 25 kilometrů za hodinu a na motorová vozidla s konstrukční rychlostí vyšší než 14 kilometrů, která váží víc než 25 kilogramů. Například zahradní traktor na sekání trávy.

"Nově se budou muset pojišťovat elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry, zahradní traktory, motorová golfové vozítka a podobně," prohlásil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Povinnost platit pojistku přejde z vlastníka na provozovatele vozu. Přijetím zákona nebudou lidé muset u sebe mít zelenou kartu. 

Na minulém jednání před týdnem dostalo ministerstvo financí za úkol vyjasnit postavení armádních a hasičských vozidel, která by měla být z povinnosti platit pojištění odpovědnosti z provozu vozidla osvobozena.

"Potřebovali jsme ještě čas, abychom přesně napsali ty výjimky, ať už z resortu vnitra, nebo resortu obrany. Jinak tam vlastně žádný velký problém není, jenom se upřesní, kdo všechno je povinen platit to povinné ručení," sdělil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

[chooze:article;value:519024]

Po jednání vlády se večer sejdou ve Strakově akademii lídři koalice, aby rozhodli o posledních úpravách konsolidačního balíčku před jeho projednáním ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně.

Každá z vládních stran na jednání přichází s vlastními úpravami, přesto ale premiér Petr Fiala (ODS) neočekává žádné zásadní pozměňující návrhy.

Podívejte se na celý záznam z tiskové konference:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.