Po letech soudů unikl pan Horský vězení a dostal zpět své rakety. Jsou ale poškozené

Čtyři modely raket a jeden raketový motor, vše v měřítku jedna ku jedné, po šesti letech opustily celní sklad. Jen tak tak se vešly na kamion.

Sbírku stát panu Horskému zabavil poté, co bedny s materiálem objevili v roce 2017 celníci, když směřovaly do amerického muzea. Následovala obžaloba z nedovoleného obchodu s vojenským materiálem. Rakety i motor přitom měly značku dokládající nefunkčnost.

"Stát je zadržel jako bojové rakety, ale ony už to dávno bojové rakety nejsou. Já jsem sloužil u raket a tohle by už nikdo nedal dohromady, i kdyby chtěl," tvrdí soudní znalec v tomto oboru Antonín Vícha. "Nebyla tam žádná trhavina, nic aktuálně použitelného ve vojenském konfliktu," dodává pan Horský.

[chooze:article;value:518665]

Přesto byl šest let státem považován za nelegálního obchodníka se zbraněmi. Soudy to řešily devětkrát a pokaždé si státní zástupce Petr Babka trval na svém. "Jedná se o díly raket, ani po jejich delaboraci nedošlo k odstranění této vlastnosti jeho charakteru. I přesto, že materiál je delaborovaný, má povahu vojenského materiálu," tvrdil.

Nakonec soudy uznaly, že je pan Horský nevinný a může si rakety vyzvednout. Americké muzeum i ministerstvo kultury o ně prý mají zájem pořád, jenže po šesti letech skladování, tu je nový problém. "Zboží je zkorodované, některé části se rozpadly, byly skladovány v nevyhovujících podmínkách. Pokusíme se o renovaci, pokud je možná," tvrdí Horský.

Je proto pravděpodobné, že David Horský bude po státu požadovat zaplacení nákladů na renovaci modelů. Odhaduje to na miliony korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.