Probouzí se sezóna hurikánů. V Atlantiku se zrodily hned tři tropické bouře

Nad Atlantikem se v těchto dnech zrodily hned tři tropické bouře, které dostaly jména Franklin, Gert a Emily. Americký meteorolog Judson Jones pro The New York Times napsal, že Emily a Gert budou mít jen krátké trvání, navíc zůstanou jen nad oceánem.

Emily navíc během pondělí zeslábla a Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) ji nyní eviduje jako post-tropickou cyklónu. Zato Franklin už o sobě dal v Karibiku vědět. V pondělí udeřil na ostrovech Turks a Caicos, kde rychlost větru dosahovala rychlosti 80 km/h.

Na Haiti a Dominikánskou republiku by měl dorazit během úterý, kam přinese lijáky a silný vítr. Vydatný déšť se očekává i na Portoriku. 

[chooze:article;value:512814]

​NOAA předpovídá pro letošní rok pět až devět hurikánů, v porovnání s minulými lety bude tedy zřejmě klidnější, a to zejména kvůli stávajícími vlivu El Nina, který aktivitu hurikánů potlačuje. ​Nadcházející období by ale mohlo přinést nárůst počtu bouří.

"Když tropická bouře Hilary o víkendu bičovala západní pobřeží, nad Atlantským oceánem se rychle za sebou vytvořily tři tropické bouře, což signalizuje, že navzdory relativně klidnému létu sezóna hurikánů zdaleka neskončila. Ve zbytku léta bychom mohli zaznamenat nárůst aktivity," konstatoval Jones. 

Počasí mohou ovlivnit i v Evropě

Vliv na počasí v Evropě mají zejména ty tropické bouře, které se z Karibského moře vydají na sever podél pobřeží Spojených států a po svém zeslábnutí se změní na běžnou tlakovou níží nad severním Atlantikem. Počasí u nás tedy mohou ovlivnit tzv. ex-hurikány.

Pokud se nad střední Evropu dostanou jako tlaková níže, přinesou deštivé a větrné počasí. Když se ex-hurikán zastaví nad Evropu severozápadní nebo západní, většinou do střední Evropy kolem něj pronikne teplejší vzduch. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.