Probojovali se náročným castingem. Takto vypadá finálová 16 MasterChefa

[chooze:gallery;value:32909]

​Na soutěžící čekají obtížné výzvy, na jejichž konci bude muset v každé epizodě nejméně jeden kuchař soutěž opustit. Soutěžící prověří nejen své kuchařské, ale i cukrářské dovednosti. Prokáží také, jak umí pracovat nejen jako jednotlivci, ale i v týmu.

"Letošní MasterChef má strašný spád. To se mi líbí. Pořád se něco děje. Výzvy jsou podle mě ještě náročnější. Diváci se mohou těšit na super partu lidí, co to fakt chtějí. Všech šestnáct ví, že jim to může změnit život," říká porotce Jan Punčochář.

"K soutěžícím jsme féroví. Víme, že to nemají jednoduché. Vzpomínám si na své začátky, které hodně bolely a byly extrémně těžké. A i když mám být za toho kata, tak se to snažím těm soutěžícím zpříjemnit a poradit jim. Snažím se je spíš vyhecovat a podporovat, než abych je sekal. Oni si ten tlak na sebe vytvoří sami během vaření," doplnil ho druhý z porotců Radek Kašpárek.

Kompletní šestnáctka soutěžících 

Anička

Dvaadvacetiletá Anna Jarošová z obce Lubno je milovnicí masa a české kuchyně, u které je přesvědčena, že i s ní lze nakládat zdravě. Rodiče si přáli, aby vystudovala medicínu. Anička je nyní zdravotní sestrou na očním oddělení, ale ráda by si v budoucnu otevřela vlastní restauraci, kde by vařila i z úžasných receptů od své babičky.

Lucia

Čtyřiadvacetiletá Lucia Knihová pochází z Kysuckého Nového Města na Slovensku. Studuje ekonomii na vysoké škole a je influencerkou. Kromě vaření Lucia také ráda peče. Byly doby, kdy byla schopná upéct i tři koláče denně.

[chooze:article;value:517237]

Honza

Dvaačtyřicetiletý Jan Albrecht z Prahy pracoval v managementu luxusních restaurací. Rozhodl se ale radikálně změnit život a vydal se na cestu Wim Hofovy metody. Do práce s myslí, dechem a ledovou vodou se zamiloval natolik, že začal metodu šířit dál a pomáhat lidem jako instruktor.

Mára

Jedenatřicetiletý hoteliér Marek Ciler z Trutnova se do soutěže MasterChef Česko přihlásil kvůli tátovi a bratrovi, aby jim jako číšník dokázal, že i on má své místo za sporákem a umí připravit skvělá jídla. Miluje českou kuchyni a mezi jeho nejoblíbenější jídla patří bůček.

Petra

Třiačtyřicetiletá Petra Kamencová z Berouna je akční maminkou dvou dětí. V budoucnu by chtěla vybudovat zdravou fast food restauraci a věnovat se edukaci v oblasti gastronomie. Petra je velmi soutěživá. V minulosti se účastnila i soutěže krásy.

Zdeněk

Čtyřiačtyřicetiletý sládek Zdeněk Česák z obce Plánice miluje západočeský venkov a pivo. Zná dokonale místní suroviny. Dokáže ulovit kance, chovat kuřata i králíky a vypěstovat vlastní zeleninu a bylinky. Se svou partnerkou uzavřel dohodu. Když se Zdeněk přihlásí do boje o titul MasterChef Česko, ona musí prokázat své znalosti v soutěžním pořadu Na lovu.

Žaneta

Devětadvacetiletá kosmetička Žaneta Kavala z Pardubic má neustále dobrou náladu. Má za sebou i neradostné období, ale láska k vaření jí pomohla vše překonat. Hodně se věnuje sociálním sítím, kde se fanouškům svěřuje se svými kulinářskými zážitky. Miluje italskou a vietnamskou kuchyni.

[chooze:article;value:516016]

Lukáš

Jedenatřicetiletého Lukáše Šimla z Prahy, majitele reklamní agentury, do MasterChefa přihlásili kolegové z práce. Zachutnalo jim totiž, když jim jednoho dne uvařil na firemním výjezdu. Na okolí Lukáš může působit jako tvrďák, ale ve skutečnosti je křehký introvert. Dokonce píše i básně.

Kuba

Třiatřicetiletý seřizovač CNC strojů Jakub Menšík se narodil v Brně. Se ženou nyní žijí v Říčanech u Brna, kde na zahradě opravují zakoupený food truck. Kubův sen je pro kamarády u tamního jezera připravovat burgery. Tvrdí, že do soutěže si nepřišel pro peníze, ale pro trofej. Tu by si chtěl poctivě a férově vyvařit a pak vystavit doma.

Joy

Pětatřicetiletá návrhářka a kadeřnice Joy Rank má kořeny v Nigérii, ale žije s malým synem v obci Veliká Ves nedaleko Prahy. Kromě vaření miluje módu a také ráda pomáhá ostatním. Vaří pro bezdomovce jak v Česku, tak v Nigérii. Je nekompromisní při honbě za svými sny. V budoucnu by si chtěla otevřít vlastní bistro s afro-evropskými pokrmy.

Štefan

Strojní inženýr Štefan Staník žije v Trenčíně a je mu devětadvacet let. Hodně času tráví v posilovně a rád nejen vaří, ale i peče. Prý je na tom s pečením dokonce lépe než s vařením. Buchty tedy nejsou jen na jeho břiše, ale six-pack má i doma v troubě. Být součástí MasterChefa byl vždycky jeho sen.

Marťa

Martina Bartoňová (45) žije se synem v Litoměřicích. Vyučila se jako kadeřnice, ale její vášní je vaření. Věří, že to je to, čemu by se v budoucnu měla víc věnovat. Ráda vaří v klidu, pohodě a podle sebe, tudíž je pro ni soutěž MasterChef Česko velká výzva. O něco méně ráda peče, protože preferuje slané pokrmy.

[chooze:article;value:513337]

Péťa

Sedmadvacetiletý bankéř Petr Slíva z Ostravy neměl lehké dětství. V sedmnácti letech se musel postavit na vlastní nohy a postarat se nejen o sebe, ale i svou sestru. Jeho snem je stát se MasterChefem. Pokud zvítězí, peníze si rozdělí se svou milovanou babičkou.

Terka

Tereza Vyhlídalová (30) z Prahy miluje práci rukama. Proto dělá za barem a sama si šije i své oblečení. Vychovávala ji babička, protože brzy přišla o tatínka a maminka musela hodně pracovat, aby uživila rodinu. Terka říká, že má smůlu na partnery, ale veškeré překážky překonává s úsměvem. Bude se smát i na konci MasterChefa?

Adam

Adam Rundus (25) z Prahy může na první pohled působit jako šílený snílek, dokáže ale stát i nohama na zemi. Živí se totiž jako produkční v herecké agentuře. Celý život se pere s ADHD a je tak pro něj někdy těžké zkoordinovat aktivitu mozku a končetin. Jeho pohled na život se změnil a formoval hlavně během života na Kostarice, kde žil se svou sestrou, slavnou kuchařkou Kamu. Uvědomil si tam svou lásku k vaření a začal se v něm zdokonalovat. Rád ochutnává nové chutě ať už během svých cest, v restauracích, nebo ve své vlastní kuchyni.

Nikol

Dvaatřicetiletá Nikola Němcová vlastní kavárnu v Olomouci. Úspěch je pro svéráznou majitelku a provozovatelku kavárny velmi důležitý. Sama říká, že její občas až přehnaná cílevědomost mnohdy zraňuje ty, které má nejradši. Protože v gastru pracuje, má i jasný názor na to, jak by to tam mělo fungovat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.