Bouře Hilary udeřila plnou silou na Kalifornii, přidalo se zemětřesení

Bahno s kameny se vylilo na dálnice, voda zahltila odvodňovací systémy a ve čtvrtích od San Diega po Los Angeles padaly větve stromů. Desítky aut uvázly v záplavové vodě v Palm Springs a okolí, v sousedním městě Rancho Mirage voda zaplavila nemocnici, popsala agentura AP.

V Los Angeles a okolí zaplavuje voda mimo jiné Malibu, Beverly Hills i Hollywood, v ohrožení bleskovými záplavami je na devět milionů lidí. Někde už začala evakuace. Na východě okresu San Diego platí varování před tornády. Stav nouze vyhlásil po Kalifornii i pouštní stát Nevada včetně Las Vegas, kam má Hilary postupovat a stát se zde největší bouří století.

[chooze:article;value:518637]

​V Los Angeles a San Diegu zůstanou v pondělí zavřené všechny školy, naopak byla otevřena centra pro bezdomovce a lidi postižené záplavami. Zrušeno bylo celkem přes tisíc letů. Kvůli záplavám úřady dokonce uzavřely Údolí smrti, nejsušší místo v Severní Americe, informovala CNN.

Hurikán Hilary sice zeslábl na tropickou bouři, tím však není méně nebezpečný. Podle ředitele Centra pro hurikány Michaela Brennana by si lidé měli dávat největší pozor na vodu, nikoliv na vichr. Někde má během několika hodin napršet tolik, kolik jindy za celý rok.

"Nechtějte jezdit venku a snažit se překonat zaplavené silnice na vozidle nebo pěšky," cituje AP Brennana. Záplavy způsobené deštěm během tropických bouří a hurikánů mají podle něj v USA ze všech přírodních katastrof na svědomí nejvíce životů.

[chooze:article;value:518715]

​Aby toho nebylo málo, s příchodem bouře zasáhlo jižní Kalifornii zemětřesení o síle 5,1 magnituda. Epicentrum mělo u města Ojai a spolu s následnými slabšími otřesy ho pocítili lidé v okresech Ventura, Santa Barbara či Los Angeles. Úřady nezaznamenaly nějaké výraznější škody ani zranění či oběti, uvedla NBC News.

Hilary je první tropickou bouří v Kalifornii od roku 1939. Tehdy si živel vyžádal téměř sto lidských životů, když bořil domy a převracel lodě.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.