Reálné mzdy v Česku: Někteří zaměstnanci si pohoršili i o desetinu

Nominální mzdy letos v prvním čtvrtletí porostly ke stejnému období loňského roku o 8,6 procenta. Jenomže jak uvádí časopis Statistika&My Českého statistického úřadu (ČSÚ), reálné mzdy poklesly o 6,7 procenta. Jedná se tak už o šesté čtvrtletí po sobě, kdy reálné mzdy klesají.

Růst spotřebitelských cen dosáhl v první čtvrtletí letošního roku 16,4 procenta, což byla druhá nejvyšší hodnota v tomto století. Nejvyšší byla 17,6 procenta ve třetím čtvrtletí 2022.

[chooze:article;value:516989]

Jak jsou na tom zaměstnanci

Statistici dělí české zaměstnance do 19 skupin. A 18 z nich si na reálných mzdách pohoršilo. Nejhůře dopadli zaměstnanci v oblasti vzdělávání, u nichž reálné mzdy poklesly skoro o 11 procent. Nejméně si pohoršili lidé ve veřejné správě a obraně, jimž klesly reálné platy o necelá čtyři procenta.

Nejlépe na tom však byli pracovníci v odvětví výroby a rozvodu elektřin a plynu. Těm reálné mzdy stouply skoro o šest procent. V tomto odvětví je také nejvyšší průměrná hrubá mzda, a to 79 221 korun. Na druhém místě je IT s 78 503 korunami a na třetím je peněžnictví a pojišťovnictví – 75 539 korun.

Nejnižší průměrná mzda je v pohostinství a ubytování, a to 24 446 korun. Na druhém místě jsou administrativní a podpůrné činnosti s 29 648 korunami.

[chooze:article;value:507314]

Rozdíly mezi kraji a podle pohlaví

Rozdíly v reálných mzdách jsou mezi kraji nižší než podle odvětví. "Ve všech krajích se reálná kupní síla meziročně propadala. Nejlépe ze srovnání vychází Jihočeský kraj, kde se reálná mzda snížila o 5,6 %. Způsobil to vyšší nominální nárůst průměrné mzdy, který v kraji dosáhl takřka deseti procent (9,9 %). Nejvyšší propad reálné mzdy (o 7,9 %) naopak zaznamenalo hlavní město. Následovaly kraje Královéhradecký a Karlovarský (shodně 7,2 %) a dále Středočeský (7,1 %)," uvedl autor článku Dalibor Holý, který je ředitelem Odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí.

Mzdový medián byl vyšší u mužů než u žen. V prvním čtvrtletí 2023 byl u žen 31 856 korun při růstu 8,6 procenta, zatímco u mužů byl růst o 9,7 procenta na 37 696 korun. Mezera ve mzdách mužů a žen stoupla na 15,5 procenta.

Podívejte se na reportáž TV Nova o mzdách a inflaci v loňském roce:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.