Dovolená v Thajsku: Tajemný svět chrámů, pláží a úžasné kuchyně

[chooze:gallery;value:32865]

Vydejte se do Thajska a užijte si malebné pláže s tyrkysovým mořem. Vydejte se do přírody, poznávejte tamní kulturu a ochutnejte speciality thajské kuchyně. Tato asijská země nabízí mnohé. 

Chrámy v Thajsku

Thajsko je plné nádherných chrámů, která stojí za návštěvu. Ať už přímo v Bangkoku, tak i v dalších částech této majestátní země. Každý z nich má navíc své unikátní rysa a historii. 

Nádherný Wat Rong Khun a další unikátní chrámy

Chrám Wat Rong Khun patří jedny z nejnovějších thajských památek. Takzvaný Bílý chrám totiž svou aktuální podobu získal až v roce 1997, když se dostal do rukou umělce Chalermchaie Kositpipata. Ten původní chrám koupil a z vlastních prostředků zrekonstruoval. Stavba navíc stále probíhá. Do své finální podoby by se měl chrám dostat až v roce 2070.

Turisty k návštěvě láká také chrám Wat Phra Singh ve městě Chiang Mai. Své jméno získal chrám kvůli tomu, že ve svých útrobách ukrývá významnou sochu Buddhy známou jako Phra Buddha Sihing. Okolo sochy navíc existuje několik konspirací. Někteří tvrdí, že v roce 1922 byla ukradena její hlava a v chrámu se tak nachází pouze kopie sochy, nebo má socha nasazenou hlavu, jenž není původní.

Role chrámů v každodenním životě Thajců

Chrámy jsou velkou součástí každodenního života řady obyvatel Thajska. I proto jich bylo postaveno více než 40 tisíc. Thajci chodí do chrámů hlavně meditovat. Dále také komunikovat s Buddhou, kterého žádají o pomoc se zdravím či vztahy. Jejich nedílnou součástí jsou také mniši, kteří s věřícími konzultují nejrůznější problémy. 

Výlety na pláže: Tyrkysový ráj

Asijské království je kromě chrámů známé i svými ostrovy a malebnými plážemi. Rozhodně tak na své dovolené nebudete chtít zůstat u návštěvy jen jednoho z nich. Prozkoumávejte a objevte místa, která si zamilujete nejvíce.

Pláže, které vás zaujmou na první pohled

Jednou z nejkrásnějších thajských pláží je Railay. Jednou z jejích zajímavostí je to, že se k ní nedá dostat po mělčině. Je totiž obklopena vápencovými útesy. Pokud se tak toto skvostné místo rozhodnete navštívit, musíte vyrazit lodí. Cesty ale rozhodně litovat nebudete. 

Na začátku loňského roku byla po čtyřleté pauze otevřena snad nejznámější thajská pláž Maya Bay. Tu proslavil film Pláž z roku 2000, ve kterém zazářil herec Leonardo DiCaprio. Davy turistů podle thajských úřadů vážně poškozovaly ekosystém této malebné oblasti. V roce 2018 tak místo před veřejností uzavřely. Dnes si již ale pláž můžete znovu prohlédnout. 

Aktivity na pláži: Sport a relaxace

Pláže jsou jednou z hlavních chloub Thajska. Odpočinout si tak můžete na hebkém a čistém písku, vykoupat se v tyrkysovém moři a například vyrazit na výlet lodí. Například na pláži Railay si užijí milovníci horolezectví. Vyšplhat totiž můžete na některé vápencové útesy. 

Chuť Thajska: Gastronomické poklady

Thajská kuchyně je vyhlášená. Při návštěvě této země tak musíte ochutnat, jak tamní speciality připravují odborníci, připravte se ale na výrazné chutě, rozmanitost ingrediencí a kombinace sladkých, slaných i kyselých přísad.

[chooze:article;value:514684]

Jedním z nejproslulejších thajských jídel je bezkonkurenčně Phad Thai. Tento pokrm složený ze smažených rýžových nudlí, vajíček, zeleniny, masa a tofu nabral na popularitě díky své výborné chuti, ale i rychlosti přípravy. Dopřát si ho totiž můžete i v pouličních stáncích. 

Další thajskou specialitou je polévka Tom Yum Goong. Získá si vás ostrokyselou chutí, kterou vytvoří kombinace chilli a limetky. Dalšími důležitými přísadami jsou vývar, rybí omáčka a krevety. Způsob přípravy se ale může lišit. Do polévky se mnohdy přidává i kokosové mléko nebo kuře. 

Nejlepší místa, kde ochutnat thajské speciality

Kulinářskými centry Thajska jsou rozhodně Bangkok a Chiang Mai. Najíst se můžete v řadě luxusních restaurací a kromě místních specialit ochutnat plody mezinárodní kuchyně. Dobře se najíte i mimo velká města. Téměř všude totiž stojí stánky pouličních prodejců, kteří připravují lokální speciality. 

[chooze:article;value:516728]

Zajímavé destinace a atrakce

Thajsko je plné míst, která vám vyrazí dech. Něco vás zaujme téměř na každém rohu. I tak jsou ale destinace, bez jejichž návštěvy nemůžete z Thajska odjet. 

Bangkok: Srdce Thajska

Mezi nejoblíbenější bangkokské památky patří chrám Wat Pho. Chrám ležícího Buddhy, jak je památce taktéž přezdíváno, je jedničkou na seznamu šesti chrámů v Thajsku, které jsou zařazeny do nejvyšší třídy královských chrámů. Svou přezdívku získal chrám po 46 metrů dlouhé zlaté soše ležícího Buddhy. Je také považován za nejstarší centrum veřejného vzdělání v Thajsku. 

Královský palác je komplex budov v centru Bangkoku a od roku 1782 je sídlem thajských králů. V překladu taktéž Velký palác je postaven z řady pavilonů a budov, které byly postupně přistavovány v okolí původního paláce. Součástí komplexu je také chrám. Jednu z nejnavštěvovanějších thajských památek se tak vyplatí navštívit. 

Thajská příroda: Národní parky a divoká zvířata

Thajsko nejsou jen chrámy a pláže. Pyšnit se může i nádhernými přírodními parky. Například součástí národního parku Khao Sok je i deštný prales. Při projížďce po jezeře Cheow Lan se můžete kochat pískovcovými skalami a okolní přírodou. S notnou dávkou štěstí uvidíte i malajské tapíry, slony, tygry, medvědy či řadu druhů opic. 

Populární je také národní park Erawan, který láká návštěvníky hlavně na vodopády pod nimiž se můžete vykoupat. Při návštěvě se schladíte také v jedné ze čtyř jeskyní. I zde žije řada živočichů. Mezi ně patří sloni, medvědi, leopardí kočka a opice. Nepříjemným překvapením může pro návštěvníky být setkání s kobrou královskou nebo krajtou barmskou. 

Praktické rady pro dovolenou v Thajsku

Nejlepší období pro cestu

Nejlepší období pro návštěvu Thajska je od listopadu do února, kdy si užijete sluníčka. Na plážích například na ostrově Phuket si užijete i v březnu a dubnu, kdy je ale ve městech téměř nesnesitelné horko. Od května do října zasahuje Thajsko období dešťů, kdy je lepší se řadě míst v zemi vyhnout. Převážně v srpnu. 

Cestování po Thajsku: Tipy a triky

Jedním z důležitých tipů pro cestování do Thajska je, že byste se měli připravit na horké a vlhké počasí. Přizpůsobte tedy tomu svůj šatník. Nejlepší je zabalit lehké a prodyšné oblečení. 

[chooze:article;value:516170]

Před návštěvami chrámů se ujistěte, že jste vhodně oblečeni. Jedním z důležitých zvyků je zouvání před vstupem do chrámů. Zvolte tak vhodnou obuv. Oblečte se také tak, abyste měli zakrytá kolena, hrudník, ramena a břicho. 

Zabalte si hotovost. Na řadě míst a hlavně v pouličních stáncích je často pohodlnější a někdy i jedinou variantou platba hotovostí. Pokud se bojíte nosit po kapsách vyšší obnos peněz, můžete převážně v turistických oblastech pohodlně vybírat z bankomatů.

Češi šetří a tráví dovolenou v tuzemsku. Stačí jim jednodenní výlety:

 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.