Nájemní ubytování je čím dál dražší. I tak je o něj stále větší zájem

Vystudoval v Opavě, práci si našel v Ostravě. Nejraději by tam i bydlel. "Už nechci bydlet u rodičů, tak jsem se rozhodl, že budu bydlet sám. Takže jsem se koukal na nájmy," řekl David Musil.

V Ostravě podle realitních makléřů vzrostly meziročně nájmy o dvacet procent. Dvoupokojový byt stojí přibližně 17 tisíc korun včetně energií a služeb. Už teď je Davidu Musilovi jasné, že ze svého platu nájem nezaplatí. Sehnal si proto spolubydlícího. "Nájmy jsou strašně drahé, takže abych to zvládnul, musím si ten nájem dát s kamarádem napůl," řekl Davidům spolubydlící Tomáš Košťálek.

A to měl štěstí, že ubytování sehnal. O nájemní byty je podle makléřů totiž velký zájem. "Mohu uvést příklad dvoupokojového bytu tady v Havířově, kdy se nám během jednoho dne přihlásilo až třicet zájemců," prozradil realitní makléř Petr Malíř.

[chooze:article;value:512437]

"Vzhledem k tomu, že nájemné u nás roste meziročně asi jen o 8 procent, tak jsme pro spoustu klientů cenově předvídatelní," sdělila mluvčí firmy Heimstaden Kateřina Piechowicz.

"Nájmy rostou primárně proto, že rostou úrokové sazby hypoték, a ty se tak staly nedostupné pro celou řadu lidí," vysvětlil ekonom Jakub Vysocký.

Nejlevnější nájmy jsou v Ústí nad Labem. Pronájem dvoupokojového bytu tam vyjde průměrně na devět tisíc korun bez energií a služeb. V Praze je to dvakrát tolik. "Nižší nájmy v Ústí nad Labem oproti Praze jsou způsobeny samozřejmě poptávkou, kdy na jeden byt v Praze je nyní více zájemců, ale také životní úrovní v té dané lokalitě," doplnil realitní makléř Jan Chundela. Vysoko se ceny drží i v Brně a ve Středočeském kraji.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.