Z Labe mizí převozníci. Ničí je nedostatek vody, zákazníků i pracovníků

Josef Třešňák dělal převozníka přes 10 let. Buď on sám, nebo některý z jeho zaměstnanců stáli na jednom břehu a čekali na cestující, aby je mohl přepravit na druhý břeh. Teď ale skončil. "Mašina nasedla i s přívozem tady na kameny, sedlo si to na vrtule a ohnuly se hřídelky. Je to kvůli vodě, ta voda prostě celé léto nebyla," řekl převozník Josef Třešnák.

Loď teď čeká v přístavišti a není jasné, co s ní bude dál. Oprava by si vyžádala nejméně 60 tisíc. Pan Třešňák už ale jezdit nebude. "My jsme to úplně zakončili. A kapitánům řekneme 'chlapci, budete doma, nezvládli jsme to'," dodal Třešnák.

Jen na dolním toku Labe bývalo 40 přívozů, teď zbývají tři poslední. Ani provozovatel jednoho z posledních ale nemá na růžích ustláno. Za poslední týden vydělal asi dvě stovky. Víc cestujících nepřišlo, nepřilákalo je ani slunečné počasí.

[chooze:article;value:497396]

Navíc chybí obsluha lodi. "Je problém s lidmi. Lidi moc nechtěj pracovat, takže se potýkám s tím, že musím jezdit sám, i když bych měl být někde jinde," postěžoval si převozník Martin Müller.

Blíž k prameni Labe to není o nic lepší. V provozu tam zůstává už jen jediný přívoz. Funguje jen díky tomu, že ho dotuje obec. "Tady je jeden na středním Labi a pak jsou většinou až na spodním Labi," řekl převozník Bohuslav Jiřinec.

Cestující jsou tak většinou jen lidé z okolí a přijít o přívoz by pro ně byla velká komplikace. Některé přívozy jsou schopné převážet kromě cestujících také osobní automobily. V Česku jich zůstává už jen okolo tří desítek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.