Putin získal velkého spojence. Země mu přislíbila solidaritu a prohloubení vztahů

Kim Čong-un zaslal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi dopis. V den 78. výročí osvobození Koreje z japonské koloniální nadvlády Moskvě slíbil, že s Ruskem prohloubí vztahy. S odvoláním na severokorejskou státní agenturu KCNA o tom informovala agentura Reuters.

Ve svém dopise Kim píše, že přátelství obou zemí vzniklo během "druhé světové války vítězstvím nad Japonskem". Nyní prý "plně demonstruje svou neporazitelnost a sílu v boji za rozbití svévolných praktik a hegemonie imperialistů".

Severokorejský vůdce Putina dále ujistil, že vztahy KLDR s Ruskem se budou nadále rozvíjet v dlouhodobý strategický vztah. "Obě země z toho vždy vyjdou vítězně, budou se silně podporovat a spolupracovat na dosažení společného cíle a zájmu," dodal.

[chooze:article;value:515169]

​Spojené státy americké na spolupráci mezi Ruskem a Severní Koreou upozorňují dlouhodobě. Jak připomíná deník The Washington Post, minulý měsíc podnikl ruský ministr obrany Sergej Šojgu cestu do Pchjongjangu, kde se setkal se severokorejským vůdcem. Zúčastnili se vojenské přehlídky, na které Korea prezentovala nejnovější rakety schopné nést jaderné hlavice a útočné drony.

​Podle USA Šojgu využil své cesty, aby v rámci prohlubování vztahů domluvil dodávky zbraní. "To je další příklad toho, jak zoufalým se Putin stal," řekl mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. "Jakákoliv dohoda o zbraních mezi Severní Koreou a Ruskem by samozřejmě porušila řadu rezolucí Rady bezpečnosti OSN," dodal.

Rusko, které bylo spojencem Severní Koreje za studené války, je jednou z mála zemí, které s Kimovým režimem udržují přátelské vztahy. Podle odborníků za to může i tlak rostoucí globální izolace Ruska od ostatních zemí.

Mír s Ukrajinou není reálný, tvrdí Putin. Rusko není zvané na mírové jednání:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.