Čech se při práci fotil v pokoji mladé dívky. Je to úchylné, lynčují ho lidé

"Přijde vám normální jako řemeslníkovi si dělat selfie u klientů v pokoji osmnáctileté holky a použít ji jako profilovku na facebook místo toho, abyste zakázku dokončil? Tohle je absolutně nepřípustné! Pro všechny sousedy: Zakázka měla být hotová za týden, již je to šest týdnů, je hotovo tak 30 % a pán se ještě fotí v našem bytě. Nechci domýšlet, co všechno zde ještě prolustroval a nafotil...," popsala Tereza ve svém příspěvku, adresovanému řemeslníkovi Milanovi, pod kterou přidala i inkriminovanou fotku.

Řemeslník má na sobě pracovní kalhoty, tílko a kšiltovku. Vyfocený je od půlky stehen výše, za ním je vidět část postele, knihovna a okno. Redakce TN.cz se snímek z důvodu ochrany soukromí rozhodla nezveřejnit.

Vášnivá diskuze

Pod příspěvkem se nashromáždily stovky komentářů. Někteří s autorkou postu souhlasí. "Je dobře, že to zveřejnila. Přijde mi to pěkně úchylné a taky bych na to upozornila. Přijde mi pěkně mimo to bagatelizovat," napsala Věra.

"Ne, není to OK, že se vám cizí člověk fotí v bytě. To rozhořčení naprosto chápu," podpořil Terezu Luboš. "Pánovi dala očividně svou důvěru, jak s provedením práce, tak i s přebýváním v jejich domově, kde by si přeci každý měl přijít bezpečně, ne si přijít třeba ohroženě, že se tam například bez jejich svolení bude někdo fotit, bůh ví, co vše si třeba nafotil, když se 'opovážil' takto porušit jejich soukromí. Mně by se také nelíbilo, kdybych měla dceru a fotil by se v její ložnici nějaký cizí pán bez našeho vědomí," uvedla Kristýna.

[chooze:article;value:516827]

Zbytečná hysterie?

Jiní ji ale obviňují ze zbytečné hysterie. Tyto příspěvky v diskuzi převažují. "Si úplně představuji, jak někdo řekne: 'Čau, co děláš, pojď s námi ven…' a týpek odpoví, že fakt nemůže, protože pracuje, a pro ilustraci udělá selfie, aniž by nad tím přemýšlel. To se mu pak líbí a udělá si z něj profilovku. A pak nějaká hysterická paní na něj spustí hon a už to jede 'zlé oči, není ani co fotit, asi pro manžela, nemá na zrcadlo'…" poznamenal Kristian.

"Vy jste se v práci nikdy nevyfotila? Jinak z fotky poznáme kulové, že jde o pokoj nějaké osmnáctky. To jste spíš všem provařila vy. Řešila jste to přímo s řemeslníkem, že to pro vás je přes čáru, nebo rovnou breky breky na sociální sítě a poplácat se za příspěvek? Jediné, co tu vidím špatně, je nedodržený termín, ale to se řeší hned po tom, co ho nedodrží. Takže kde je vlastně problém?" položil řečnickou otázku Jirka.

[chooze:article;value:504727]

Další uživatelé upozornili na to, že způsob poukázání na problém není úplně optimální vzhledem k tomu, že Tereza opětovně zveřejnila fotku ve skupině, kde ji zřejmě uvidí větší počet lidí než na profilu řemeslníka Milana.

"Nepleťme si hloupost s úchylností. Navíc zveřejnit tu danou fotku a stěžovat si, že sto lidí vidělo pokojíček osmnáctileté dcery, když díky mně to vidí dalších deset, dvacet tisíc lidí… sorry, ale já ho neomlouvám, je to k*kot, že to udělal, ale je dost úsměvný ten způsob upozorňování…," reagoval Ondřej.

Řemeslník Milan se už za snímek omluvil a podle svých slov jej odstranil i ze svého profilu: "Velice se omlouvám za pořízení této fotografie u které jsem netušil že by mohla vyvolat takovou reakci. Fotografii jsem smazal. O průběhu práce se nechci vyjadřovat tato zakázka je komplexní a týká se celého domu ne jednotlivého bytu. Práce jsou rozděleny na etapy, což samozřejmě nájemníky obtěžuje ale my s tím holt vícero nenaděláme."

[chooze:article;value:503072]

Je to zásah do soukromí, říká advokát

Jak pro TN.cz poznamenal odborník na sociální sítě Nikola Stanko, fenomén selfie fotek s rozmachem sociálních sítí zasáhl do velké části životů uživatelů: "Samozřejmě si lze často klást otázku, zda je vhodné je na některých místech pořizovat. Potřeba sdílení selfie na sítích může odhalovat věci, které se s odstupem času mohou zdát jako nevhodné nebo škodlivé. V tomto konkrétním případě se určitě jedná o určité narušení soukromí vlastníka bytu, nicméně je otázka, zda vlastním šířením (ač dobrovolném) podobné fotografie vlastník bytu své soukromí neodhaluje stejně jako řemeslník," řekl.

K případu se vyjádřil také advokát Jan Ambrož z advokátní kanceláře AB Partners, která se mimo jiné zaměřuje i na ochranu osobnosti. Ten řekl, že pořízení selfie v obydlí člověka lze zahrnout do kategorie pořizování obrazových záznamů v jeho soukromých prostorách.

"V tomto případě se jedná o obydlí, tedy zvláštní kategorii soukromých prostor. Ochrana obydlí, zejména jeho nedotknutelnost, a ochrana před neoprávněným zásahem do soukromého a rodinného života je poskytována již v Listině základních práv a svobod. Podrobnější úpravu nalezneme v občanském zákoníku, který přímo stanoví, že nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod. Dále stanoví, že bez svolení člověka nelze narušit jeho soukromé prostory, sledovat jeho soukromí život nebo pořizovat o tom právě diskutované obrazové záznamy. Takový záznam není ani možné využívat či dále šířit," popsal Ambrož.

Podle něj jde v tomto případě jednoznačně o zásah do soukromí. "Lze se bránit občanskoprávní žalobou na odstranění takové fotografie a dále na náhradu způsobené újmy. V tomto případě zejména nemajetkové újmy. Sociální sítě obvykle sami obsahují nástroje pro ohlášení závadných fotografií a jejich odstranění," dodal Ambrož.

Upozornil také na to, že v tomto případě je situace vážnější o to, že fotografie byla pořízena v ložnici osmnáctileté dívky, tedy v místě hodném nejvyšší ochrany a ve vztahu k osobě ve věku blízkém nezletilosti.

Podobně se na to dívá i advokát Štěpán Ciprýn z advokátní kanceláře CIKR: "Nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jinému, nemá-li k tomu zákonný důvod. Podle mého právního názoru nebyl dán žádný zákonný důvod tak, aby si řemeslník mohl pořídit fotografii z nemovitosti ve výlučném vlastnictví vlastníka. Tím pádem došlo k narušení jeho soukromí, kdy by se u soudu mohl domáhat nejenom stažení fotografie, ale i případně náhrady nemajetkové újmy, byla-li mu jednáním řemeslníka způsobena."

[chooze:poll;value:0072bcbed47fced297ce9ecd729d6949c4cd3e1d]

Aplikace z vás udělá barbínu. Úřad ale varuje, že sbírá citlivé údaje a mohla by zasáhnout soukromí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.