Zastaralé a špinavé. Mnohé koleje jsou pro univerzity přítěží, prodej ale nehrozí

Plíseň, nedostatek úložného prostoru, staré sprchy, rozpadlý nábytek a občas i štěnice. Na kolejích jakoby se zastavil čas. Univerzity podle ekonomů musejí začít přemýšlet, co s nimi dál. Podle odborníků je tak na čase, aby část kolejí univerzity prodaly nebo začaly pronajímat. Jenže školy se jich zbavit nechtějí. Podle nich jde o objekty s velkými kapacitami.

"Byli jsme svědky výrazného růstu cen nemovitostí. To se ale týká i kolejí. Majetek univerzit se zvýšil, ale na univerzitách jsou slabší populační ročníky. Určitě je na místě se bavit o využití komerčních prostor," prohlásil ekonom BHS Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:517945]

​"Ve velkých městech jako Praha či Brno je nedostatek míst, takže by je poskytovali se slevou, ale pronajímatel získá víc, když tam někdo bydlí celý měsíc nebo rok. Někdo by tam musel nosil klíče a starat se o to, ale ten by se zaplatil a určitě by zbylo na fond oprav. Po pěti letech pronajímání by koleje vypadaly už pro studenty lépe," řekl datový analytik společnosti Datarun Petr Bartoň.

"V současné době mámě nižší kapacitu, než bychom chtěli. Dokud nejsou vyřešeny kapacity, tak nemůžeme řešit, že bychom se jich zbavili," sdělila kvestorka Masarykovy univerzity Marta Valešová. Podle vyjádření nepočítá s prodejem kolejí ani Univerzita Karlova či ČVUT.

"Ekonomové mají pravdu, že koleje nejsou výdělečná činnost. Vysokým školám se nevyplatí a státu taky ne. Musíme si uvědomit, že to není jejich primární funkce. Stát by měl chtít, aby vysoké školy měly levné ubytovací kapacity, aby umožnily studovat lidem z nižších sociálních vrstev," okomentoval předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Farník.

[chooze:article;value:516908]

​Univerzity mohou v případě kolejí hospodařit pouze s příjmy, které získají z ubytování. Na rekonstrukce a stále zdražující materiál i práci to nevydělá. Spoléhají na dotace státu, který ale také musí šetřit.

Stát vyplácí dojíždějícím studentům také ubytovací stipendium. To mělo kompenzovat ceny bydlení ve městech. Jenže už více než 10 let nebylo valorizováno a studenti volají po jeho zvýšení. Pokud by se ale mělo zvýšit, muselo by se prý sáhnout třeba na platy učitelů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.