Vysoké ceny za koleje válcují studenty. Mnohdy se jim vyplatí spíše pronájem

Mnoho studentů vysokých škol se každoročně uchyluje k bydlení na kolejích. Rozhodnou se tak proto, že jde o finančně dostupnější variantu. Na přelomu roku ale většina kolejí zdražila, některým studentům se tak ale bydlení významně zkomplikovalo.

Někde se navíc ceny vyšplhaly tak vysoko, že se studentům vyplatí jít spíše do spolubydlení. "Například v Brně je lepší si ve čtyřech lidech pronajmout spolubydlení. Tržní nájem tam dosahuje nižších hodnot, než jsou ceny některých pokojů na kolejích," vysvětlil v úterní Snídani Michal Farník, předseda Studentské komory Rady vysokých škol.

Taková situace ale podle Farníka mnohdy může pro studenty představovat problém. Nejen, že bydlení v nájmech za nižší cenu není úplně dostupné, ale pronajímatelé často ani nechtějí svěřit byt do rukou studentů.

[chooze:article;value:516908]

​"Z toho kolejného se vytratila esence toho, že je to bydlení pro studenty, kteří si nemohou nic jiného dovolit a už to nesplňuje roli toho bydlení podpory při studiu. To začíná být veliký problém," zhodnotil Farník.

Kolejné totiž vzrostlo až o desítky procent. "Někde to bylo deset, na České zemědělské univerzitě až o 40 procent," řekl. V přepočtu tak jde o vyšší stovky až tisíce korun. "Takže zdražení bylo citelné," dodal.

Cena dostupnějších pokojů, tedy dvojlůžkových, se v Praze pohybuje od 3 500 do 7 000 korun. "V Brně je to totožné, zhruba jen asi o 500 korun levnější," uvedl Farník. V případě jednolůžkových pokojů cena stoupá až k 9 000.

Kolejné šlo nahoru zejména kvůli zvyšování cen za energie. To, aby cena za pokoj měla skutečný dopad na podobu často už nevyhovujících kolejí, je ale prý ještě běh na dlouhou trať. Rekonstrukce totiž nelze financovat ze státního rozpočtu, který je určen na vzdělávání a výzkum. Na opravy kolejí si tak univerzity musí vydělat samy. "A to se bohužel nedá udělat jinak, než skrz peněženky studentů," uzavírá Farník.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.