Velká vojenská přehlídka ve Varšavě. Polsko ukázalo Putinovi svou sílu

Polsko 15. srpna slavilo výročí bitvy u Varšavy. Den polské armády se letos neslo ve velkém stylu. Součástí byla totiž velká vojenská přehlídka, která se koná v ulicích hlavního města. Kvůli vojenským strojům a zástupům vojáků byla velká část metropole pro běžný provoz uzavřena.

Na přehlídce Polsko nešetřilo. V ulicích Varšavy tak mohli lidé vidět přes 2 tisíce vojáků a 200 jednotek moderního vojenského vybavení. Součástí přehlídky byla i 92 letadel, helikoptér a dalších leteckých strojů, píše portál Gazeta.

[chooze:article;value:517232]

Armáda navíc předvedla špičkovou techniku ze zahraničí. Řeč je například o amerických tancích Abrams, německých Leopardech nebo jihokorejských K2, zvaných Černý panter. K vidění byly i americké raketové systémy HIMARS a systémy protivzdušné obrany Patriot, avizovalo ministerstvo obrany.

Letošní oslavy Dne polské armády byly největší za poslední roky, a to i díky nové technice. Tu země obdržela výměnou za stroje, které poslala Ukrajině. Přehlídka navíc sloužila jako ukázka síly, která má zastrašit sousední Bělorusko.

Vztahy mezi Polskem a Běloruskem jsou nyní velmi napjaté. Příslušníci Wagnerovy skupiny, která se z větší části přesunula po Prigožinově povstání právě do Běloruska, se nebezpečně přiblížili k polským hranicím. Oficiálním vysvětlením je vojenské cvičení, což je podobné vysvětlení, které Rusko použilo těsně před invazí k zakrytí přesunu jednotek k hranicím s Ukrajinou.

[chooze:article;value:517136]

Polsko proto hranici s Běloruskem podpořilo. Do ostře sledovaného úseku přesunulo 10 tisíc vojáků, kteří by měli případný útok zastavit. Polsko je jedním z diskutovaných cílů možného ruského a běloruského útoku. Ruská propaganda už dříve deklarovala zájem o Suwalský koridor, kterým by připojila Kaliningrad k Rusku.

Den polské armády připomíná polské vítězství v roce 1920 u Varšavy. Tehdy tam polská armáda vedená generálem Józefem Piłsudským drtivě porazila útočící Rudou armádu. Tato bitva znamenala rozhodující vítězství v polsko-ruské válce.

Zde můžete zhlédnout záznam z přehlídky:

 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.