Strojvedoucí, který namazal konkurenci koleje olejem, dostal u soudu podmínku

Jedenapadesátiletý strojvedoucí přišel k soudu viditelně velmi nervózní. Potil se i v soudní síni, kde klimatizace běžela naplno. Hrozilo mu až osm let za mřížemi, nakonec si mohl oddychnout. Vyvázl s podmínkou na tři roky. "S navrženým trestem souhlasím, svého činu lituji, byl velmi neuvážený," prohlásil u soudu strojvedoucí Martin Schütz.

Jednání trvalo jen přibližně 35 minut, rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání. Soud proběhl ve zkráceném řízení, obžalovaný přiznal vinu. Přesto se nevyhnul otázkám soudce na to, co ho vedlo k ohrožení životů cestujících. "Na této trati začala jezdit vozidla, která nebyla dostatečně vybavené protiskluzovou ochranou," vysvětloval Schütz.

[chooze:article;value:478927]

​"Pan obžalovaný byl netrestaný, přihlédlo se k tomu, z jakých důvodů to jednání spáchal, že chtěl poukázat na dle jeho názoru závadu na železnici a nedostatečné vybavení drážních vozů," uvedl státní zástupce Ondřej Langr.

Olej se na kolejích objevil ve stejný den, kdy tam začala jezdit konkurence, a Schütz tím pádem přišel o svou trasu. "Když se potom ten vlak dohrabal a zastavil v zastávce, tak i přesto, že byl zabrzděný, začal klouzat po tom oleji zpátky do údolí," popsal ředitel Railway Capital Jan Šatava.

Na trati nešlo o jediný incident, našly se tam i dvě hromady kamení přímo na kolejích. Strojvedoucí vždy stihli zastavit. Policii se ale zatím nepodařilo zjistit, kdo kamení nastražil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.