V distribučním centru Alberta u Prahy našli v banánech 646 kg kokainu!

Informaci od zdroje TV Nova potvrdila mluvčí Národní protidrogové centrály (NPC) Lucie Šmoldasová. "Zaměstnanci velkoskladu supermarketu Albert v sobotu odpoledne při vykládání palet s biobanány našli podezřelé balíčky a kontaktovali policii. Nalezeny byly kilové balíčky s podezřelým práškem. Test náhodného vzorku prokázal, že se jedná o omamnou látku, přesněji o kokain," uvedla Šmoldasová.

Asi 646 kilogramů kokainu, který zadrželi, má v koncové distribuci hodnotu zhruba dvou miliard korun. Jeden gram se totiž prodává za 3 000 Kč. Množství drogy patří pravděpodobně k jedné z největších zásilek zachycených v České republice. 

[chooze:article;value:517421]

​Zdroj TV Nova, který si z logických důvodů přeje zůstat v anonymitě, uvedl, že v každé ze 42 přepravek, které se běžně používají třeba při stěhování, bylo přes 15 kilogramů drogy. "Do Klecan přijeli policejní těžkooděnci okolo sobotní 15. hodiny a se samopaly odnášeli kokain do dodávky. Byli tam až do 21:00. Všichni přítomní z toho měli strach," uvedl informátor TV Nova, který má blízko k jednomu z pracovníků, kteří u nálezu drogy byli. 

"Na distribučním centru probíhá vyšetřování policie k případu, který nemá souvislost s naší společností," reagoval na dotaz TN.cz k případu mluvčí obchodního řetězce Jiří Mareček. "Žádné další podrobnosti nemůžeme vzhledem k probíhajícímu policejnímu vyšetřování poskytovat," dodal.

Pracovníci logistiky kontaktovali policii ihned po objevení podezřelých balíčků. Podle informací TV Nova policisté zasahovali také ve dalších skladech řetězce po celé republice, drogy se ale jinde nenašly. "Prohledali jsme celou zásilku banánů, která do Česka putovala z Ekvádoru přes Amsterdam," vysvětlila mluvčí NPC Lucie Šmoldasová.

[chooze:article;value:512033]

​Na straně překupníků podle ní nejspíš někdo chyboval. "Někdo z organizované skupiny pravděpodobně nestihl drogy ze zásilky banánů včas vyndat. Zahájili jsme proto úkony trestního řízení a zjišťujeme, kdo zásilku poslal a komu byla určena," vysvětluje Šmoldasová.

Kokain ze supermarketů zamíří do policejního skladu. Může tam zůstat i několik měsíců (6/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.