MAPA: Podmínky pro houby jsou nejlepší za poslední roky. Lidé domů nosí plné koše

[chooze:gallery;value:32815]

"Na našem území panují ty nejlepší podmínky pro růst hub od srpna 2012. Na většině území Česka je vysoká pravděpodobnost nebo velmi vysoká pravděpodobnost růstu hub. Je to dáno tím, že začátek letošního srpna byl na srážky velmi bohatý a nyní nám budou nahrávat jak teploty, tak také vlhkost vzduchu," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová.

Dokazuje to i mapa ČHMÚ. Vysoká pravděpodobnost růstu je skoro na celém území. Jen v částech jižní Moravy a Prahy je o trošku nižší. I tam ale je šance, že na houby v lese narazíte.

"Teď už rostou takové ty klasické druhy hřibů, jako je hřib smrkový, hřib dubový, a dokonce už ojediněle začínají hřiby hnědé," prozradila pro TN.cz mykoložka Tereza Tejklová.

[chooze:article;value:516762]

Se svými úlovky se podělili i čtenáři TN.cz na facebooku. Plné koše nasbírali tento týden snad ve všech krajích Česka.

"Zdá se, že teď to roste ve všech typech lesa, tedy jak v listnatých, tak i v jehličnatých, v těch listnáčích je trošku silnější růst," sdělila Tejklová. "Je to často dost místní. Například ve středních Čechách se to liší les od lesa," dodala.

Pozor by si ale lidé měli dávat na jedovaté houby. "Zaznamenali jsme několikrát po sobě, že lidé našli závojenku olovovou, což je jedovatá houba, způsobuje poměrně bolestivé otravy," řekla. Lidé si je mohou splést s májovkami. Na ty už je ale teď hodně pozdě.

"Hodně rostou pečárky zápašné neboli žampiony zápašné. Ty se od ostatních liší tím, že po poškrábání klobouku velmi rychle intenzivně žloutnou a zároveň mají nepříjemný chemický pach. Lidé k nám dávají na určení i mochomůrku tygrovanou," doplnila mykoložka.

Podařilo se vám v lese najít houby? Zašlete nám fotografie na e-mail zpravy@nova.cz.

Deštivé počasí přeje houbařům. Startuje jim sezóna (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.