Dodavatel napálil důchodci šílené zálohy. Teď mu nechce vrátit 40 tisíc na přeplatcích

Stanislav Barvínek byl původně klientem společnosti Energie na doma. Když ta skončila, tak jej loni převedli k Elgas Energy. Hned ze začátku jej zaskočily vysoké zálohy na energie.

"Okamžitě mi zvedli trojnásobně zálohy, navýšili mi je na 17 600 korun měsíčně. Tak jsem to reklamoval, že s tím nesouhlasím, odpověděli mi, že to nejde, že je to z průměrné spotřeby, tak mi to zůstalo do letošního ledna, pak mi to snížili na 9 100 korun," popsal Barvínek.

Předtím posílal z bankovního účtu měsíčně 5 400 korun. Zálohy ve výši 17 600 korun, což byla loni skoro výše průměrného důchodu, musel platit pět měsíců.

[chooze:article;value:495309]

​V červnu mu přišla faktura s uvedeným přeplatkem asi 40 tisíc korun. Podobně jako paní Dana, o jejímž příběhu vás redakce TN.cz informovala v tomto článku, měl ve faktuře napočítané některé služby, které nevyužíval. Na základě informací z článku pak nevyužívané služby reklamoval a přeplatek tak narostl na 43 885 korun.

Peníze mu měly podle faktury, kde je uvedené datum splatnosti a kterou má redakce TN.cz k dispozici, přijít nejpozději 19. července. Jenže ani 10. srpna neviděl byť jen jedinou korunu, i když opakovaně společnosti volal s snažil se vše řešit. A není sám. Na portálu spotřebitelského družstva dTest VašeStížnosti.cz se poslední měsíce hromadí podobné stížnosti od jiných klientů.

"Za poslední dva měsíce evidujeme v naší telefonické poradně osm dotazů a stížností na Elgas, spolu s portálem VašeStížnosti.cz je to dohromady cca 30 stížností. Nevrácených přeplatků se týká většina těchto dotazů a stížností," shrnula mluvčí dTestu Lucie Korbeliusová.

[chooze:article;value:494074]

Elgas má přitom jen nižší jednotky tisíců zákazníků. Plyn od společnosti odebíralo letos v červnu 1 783 lidí, elektřinu 2 872. Za loňský rok neměla společnost v žádném měsíci více než 4 500 odběratelů, ať je jednalo o plyn, nebo elektřinu.

Redakce TN.cz zaslala v úterý Elgasu žádost o vyjádření, společnost zatím nijak nereagovala. Pokud se vyjádří, odpověď najdete v tomto článku.

Jaké mají tedy spotřebitelé obecně možnosti, pokud jim energetická společnost přeplatky nevyplatí? "Spor s dodavatelem energií je obecně možné řešit pomocí mimosoudního řešení sporů při Energetickém regulačním úřadu – pokud ani to nepomůže, mohou se spotřebitelé obrátit na soud," vyložila Korbeliusová.

Podívejte se na březnovou reportáž TV Nova o společnosti Elgas Energy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.