Posílání peněz se zjednoduší. Stačit bude jen telefonní číslo

Česká národní banka (ČNB) spolu s Českou bankovní asociací (CBA) dokončují projekt, který by měl zjednodušit převod peněz. K poslání už nebude potřeba znát číslo bankovního účtu, nově bude stačit pouze to telefonní.

"V internetovém bankovnictví či mobilní aplikaci nezadáváte číslo účtu příjemce, ale zadáváte jeho mobilní číslo. Banka si ověří v registru, který bude fungovat díky České národní bance, zda se to spáruje, jinými slovy jestli tam to číslo je," vysvětluje mluvčí ČNB Petra Krmelová.

"Vidíme v tom další zjednodušení v tom, že si klienti budou moci rychleji a pohodlněji posílat menší částky. Asi málokdo si pamatuje vlastní číslo bankovního účtu, ale asi každý si pamatuje číslo svého telefonu," říká mluvčí Air Bank Roman Macháček.

[chooze:article;value:515297]

Bankovní účet je možné propojit pouze s telefonním číslem vedeným v Česku. Do projektu se zatím zapojilo 9 tuzemských bank.

"My si myslíme, že si ta služba určitě najde své příznivce, ale nepředpokládáme, že by nahradila mobilní bankovnictví, které dnes využívá většina bankovních klientů v České republice," uvádí mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Pomocí telefonního čísla by se mohlo začít platit do konce roku. Teď se čeká jen na schválení příslušných dokumentů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.