Napětí na polských hranicích. Míří tam dalších 10 tisíc vojáků a Rusko vyhrožuje

Polská armáda se obává hybridních útoků od wagnerovců, kteří se nachází blízko polských hranic. Ve čtvrtek to podle webu Do Rzeczy zmínil polský ministr obrany Mariusz Błaszczak s tím, že kvůli tomu pošle Polsko na hranice dalších zhruba 10 tisíc vojáků. Už ve středu polské ministerstvo vnitra uvedlo, že pohraniční stráž by mělo ještě v létě posílit dalších dva tisíce mužů. 

"Na hranicích bude přímo zapojeno čtyři tisíce vojáků, šest tisíc jich bude v záloze. Vojáci se na východě země budou zdokonalovat v nově posílených posádkách," řekl ministr. Dodal také, že jeho vláda plánuje kvůli hrozbě z východu do obrany ještě víc investovat. 

[chooze:article;value:516288]

"Do dvou let bude mít Polsko nejsilnější armádu v Evropě," dodal ve čtvrtek Błaszczak v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Polskie Radio 24. Prohlásil v něm ale také, že tohoto cíle lze dosáhnout pouze, když bude ve vládě dál pokračovat konzervativní strana PiS, jejíž je členem a která v zemi vládne od roku 2015.

Severní sousedy České republiky čekají v říjnu parlamentní volby, jejichž termín tento týden oficiálně oznámil prezident Andrzej Duda. Silné výroky o posilování armády a východních hrozbách i kvůli tomu podle analytiků BBC z Varšavy zaznívají stále hlasitěji. 

V Bělorusku se v současnosti nachází žoldnéřská Wagnerova skupina poté, co její majitel Jevgenij Prigožin na konci června ukončil vzpouru zhruba 25 tisíc jejích členů, kteří mířili na Moskvu. Tyto jednotky mají cvičit běloruské vojáky právě u polských hranic. O Prigožinově osudu a případné pomstě ruského prezidenta Vladimira Putina nyní spekulují média. 

[chooze:article;value:517136]

​Nervozita stoupá i v Rusku 

O zvyšujícím se napětí vypovídají i poslední vyjádření ruské armády. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve středu na setkání vojenské rady zmínil, že posílí počty vojáků na západě země. "Chceme vytvořit Leningradský a Moskevský vojenský okruh, který posílí uskupení ozbrojených sil na našich západních hranicích," řekl v projevu, který zveřejnila ruská státní agentura TASS

Na posilování polských jednotek u hranic už na začátku srpna reagovala také mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová s tím, že si tak polská vláda připravuje půdu pro to, aby vtrhla na západní Ukrajinu. Šojgu pak v podobném duchu obvinil NATO z eskalace konfliktu. Na území Ukrajiny však útočí pouze Rusko, které zahájilo plnohodnotnou invazi na její území loni v únoru. 

Rusko útočilo kousek od hranic NATO. Zasažen byl důležitý přístav (08/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.