Další šizení zákazníků! V polském džemu z Albertu bylo méně ovoce

[chooze:gallery;value:32779]

Inspektoři zboží objevili během kontroly prodejny Albertu v ulici T. G. Masaryka v Novém Městě nad Metují. Výrobce totiž na obalu uváděl daleko větší obsah jahod v džemu, než jaká byla skutečnost.

Zákazník se mohl z etikety dočíst, že na 100 gramů výrobku bylo použito 45 gramů ovoce. "Rozbor v akreditované laboratoři SZPI v Praze však v předmětné potravině potvrdil přítomnost pouze 33,7 gramů jahod na 100 gramů hotového výrobku. Spotřebiteli tak byla poskytnuta zavádějící informace o složení potraviny," informovala na facebooku Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

[chooze:article;value:506577]

Jednalo se o výrobek Gustona Jahoda Džem, šarže s označením: L23 089, datum minimální trvanlivosti: 03/2025, země původu: Polsko. Výrobcem je dle SZPI polská společnost STOVIT GROUP Sp. z o.o.

Obchodní řetězec Albert následně džem stáhl z prodeje. "Všem zákazníkům se omlouváme. S dodavatelem byla následně ukončena spolupráce,"  řekl mluvčí obchodu Jiří Mareček.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce během svých kontrol často narazí na potraviny, u kterých zjistí pochybení nebo jiný problém. Jejich přehled poté inspektoři zveřejňují na webu www.potravinynapranyri.cz.

Reportér TV Nova v obchodě zjistil, že dvoukilová balení pomerančů jsou daleko lehčí, než mají být. Podívejte se na reportáž (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.