Pozor na bolesti nohou! Může jít o příznak vážného onemocnění

S přibývajícím věkem není bolest nohou úplně ničím neobvyklým. Jestliže vás ale trápí častější obtíže, měli byste zpozornět. "Pokud při chůzi pociťujete svírání a křeče v lýtkách, možná by bylo vhodné navštívit svého lékaře. Protože může jít o onemocnění periferních tepen. Je to častější například u kuřáků a lidí s cukrovkou," uvedl pro portál Mirror kardiolog John Wheatley.

"Říká se tomu klaudikační bolest, která se objevuje po určitém intervalu při chůzi," vysvětlil TN.cz český kardiochirurg Jan Pirk. Poté, co se člověk zastaví, bolest nohou zase odezní.

Právě u lidí s onemocněním periferních tepen je podle lékařů daleko větší pravděpodobnost, že dostanou infarkt. "To riziko je třikrát až pětkrát vyšší než normálně," citoval portál Daily Record specialistu Patricka Coughlina.

[chooze:article;value:496108]

Při ateroskleróze (onemocnění periferních tepen vzniká nejčastěji na jejím podkladě, pozn. red.) se uvnitř velkých tepen vytvářejí takzvané aterosklerotické pláty. Ty vznikají ukládáním velkého množství tukových látek. Tepny poté zužují svůj vnitřní průměr, snižuje se jejich pružnost a omezuje průtok krve.

Orgány následně nejsou dostatečně zásobeny kyslíkem, což může vést k jejich poškození. Právě to může později způsobit srdeční infarkt, či dokonce mozkovou mrtvici.

"Abychom se pokusili snížit riziko srdečního infarktu, měli bychom přestat kouřit, léčit vysoký krevní tlak a cukrovku a užívat léky na ředění krve. Riziko se však zvyšuje, když lidé stárnou. Dalším rizikovým faktorem je obezita," doplnil Coughlin.

Používání klimatizace v horku může zvýšit riziko infarktu. Podívejte se na reportáž (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.