Okrádáte důchodce, viní opozice vládu. Důchody ke mzdě jsou přitom nejvyšší za 20 let

Z řad opozice zní kritika vlády, že navrženými změnami v důchodovém systému okrádá důchodce. "ODS nikdy neměla důchodce ráda a možná jste zapomněli, že například v roce 2010 dala důchodcům velkou nulu. Minule mi říkal jeden kolega, že když je ODS u vlády, tak navyšuje daně a okrádá důchodce," řekl Babiš v únoru v jednom z videí na svém facebookovém účtu. Vyjadřoval se tehdy k valorizacím penzí.

"Letos je okrádají už podruhé, v červnu měli důchodci dostat zákonnou valorizaci. Tady všichni důchodci, jak starobní, tak vdovští, sirotčí i invalidní, dostali v průměru o tisíc korun méně. My to vidíme jako problém," prohlásil šéf SPD Tomio Okamura v srpnovém rozhovoru pro Radiožurnál, kde se vyjadřoval k změnám v důchodech, které krátce předtím schválila Sněmovna.

Náhradový poměr

Náhradový poměr ale v poslední době rychle roste. Poslední data k náhradovému poměru podle Českého statistického úřadu jsou za rok 2022, kdy byl poměr 44,8 procenta, což je nejvíce od roku 2001, kdy byl 46,2 procenta.

​"Hlavní komplikací, se kterou se důchodový systém musí vypořádat, jsou výkyvy v demografickém vývoji. Důchodový systém musel absorbovat první vlnu silných poválečných ročníků odcházejících do penze a za zhruba 20 let bude muset absorbovat druhou silnou populační vlnu," shrnul ekonom David Marek.

"Jedna z možností, jak se s tím může důchodový systém vyrovnat, je právě změna náhradového poměru, a právě proto už kdysi, před téměř 20 lety, byl do důchodového systému včleněn takový systém valorizací penzí, který umožňoval postupný pokles náhradového poměru, což byl jeden z pojistných ventilů, který měl stabilizovat financování důchodového systému i při dopadu stárnutí populace," doplnil Marek.

[chooze:article;value:516503]

​​"Nicméně ten systém nebyl připravený na období vysoké inflace, jaké jsme viděli v posledních dvou letech, ani na nevynucené populistické valorizace penzí v předchozích letech. Následně mimořádnou inflací vynucené valorizace penzí velmi výrazně zvýšily náhradový poměr, což na jednu stranu vypadá hezky, ale na druhou to způsobuje obrovské fiskální náklady a obrovskou zátěž a je to jeden z hlavních důvodů, proč nyní máme velký rozpočtový schodek a proč musí přijít fiskální konsolidace," vysvětlil Marek.

Vůbec nejvyšší náhradový poměr od roku 1989 byl v roce 1991, a to 55,6 procenta. Od té doby postupně s drobnými výkyvy klesal až do roku 2007, kdy byl 40,5 procenta. Poté se opět začal zvyšovat. Ale jen do roku 2013, poté opět nabral sestupnou tendenci, a to až do let 2018 a 2019, kdy spadl pod 39 procent. Poté začal opět růst.

Růst reálných mezd a důchodů

Vývoj indexu reálných mezd a starobních důchodů ukazuje, o kolik se mzdy a důchody zvětšují oproti předcházejícímu roku. Pokud je tedy v roce 2021 index 103,6 procenta, znamená to, že se důchody oproti předcházejícímu roku zvedly o 3,6 procenta. Reálné mzdy jsou určovány vůči indexu spotřebitelských cen a reálné důchody vůči indexu životních nákladů domácností důchodců, nejedná se tedy o důchody a mzdy v absolutní výši, ale o vyjádření kupní síly.

​Za vlád sociálních a občanských demokratů mezi lety 1998 a 2013 byl růst reálných důchodů velmi proměnlivý a až po roce 2010 začal viditelněji zpomalovat. ČSSD ale vládla v době ekonomického růstu, zatímco po roce 2007 přišla Velká recese a ekonomická krize. Reálné důchody rostou kontinuálně od roku 2014. Stejné je to se mzdami. Jenomže v roce 2019 se snížilo tempo růstu reálných mezd a důchody rostou rychleji. V roce 2020 pak přišla covidová krize.

Rychle v poslední době roste rovněž nominální výše průměrného důchodu. Tento růst začal v půlce minulého volebního období, kdy vládlo hnutí ANO spolu se sociálními demokraty a podporou komunistů.

​Český důchodový systém z valné většiny spoléhá na první pilíř, tedy průběžné financování důchodů, a jen okrajově je zapojený třetí pilíř s doplňkovým spořením na důchod. Za posledních třicet let byl mimo současnou snahu vlády v Česku jen jeden vážně míněný pokus o reformu. "Bylo to před 11 nebo 12 lety, kdy byl zaveden druhý důchodový pilíř, ale ten vydržel jen velmi krátce, následující vláda jej zrušila," dodal Marek.

Přehled novinek v důchodovém pojištění, podívejte se na reportáž TV z konce července:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.