Nepříjemné překvapení pro turisty na Mallorce. Do moře unikly fekálie

Právě deště, které minulý týden potrápily Mallorcu, zahltily přepadovou nádrž městské čistírny odpadních vod v hlavním městě ostrova, informoval portál Mallorca Zeitung. Do pobřežních vod se tak dostaly fekálie.

"Systém fungoval a zabránil, aby bylo spláchnuto do moře 35 tisíc metrů krychlových směsi odpadní a dešťové vody. Kvůli vydatným srážkám to ale nestačilo," uvedla v prohlášení radnice v Palmě.

[chooze:article;value:511966]

Úřad tak nakonec musel uzavřít několik pláží. Plavčíci vyvěsili červenou vlajku, což značí zákaz koupání, na pláži Cala Mayor, Can Pere Antoni, Ciutat Jardi a Cala Estancia. Už v sobotu ale testy potvrdily, že voda je v pořádku, a zákaz byl odvolán.

O víkendu však byla uzavřena ještě i část pláže u obce Llucmajor, která se nachází blízko Palmy, píše portál La Vanguardia. Vzorky vody totiž vykazovaly zvýšenou koncentraci hodnot látek, které mohou být pro člověka škodlivé.

"Když jsme v pátek odpoledne dělali rozbor, bylo vše v pořádku. V sobotu ale odběr vzorků nedopadl dobře," sdělila portálu starostka obce Xisca Lascalasová s tím, že právě silný liják vyplavil odpadní vody do zálivu Arenal.

Na pláži tak vlála červená vlajka a plavčíci všechny důkladně upozorňovali, že nesmí do vody. Situace navíc negativně dopadla i na některé restauratéry v postižených oblastech. Ti si stěžovali, že turisty odrazoval od návštěvy stravovacího zařízení zápach, který šel od moře.

Problémy s fekáliemi v moři mělo na začátku léta i Chorvatsko:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.