Tureckým přístavem otřásla exploze obilného sila. Deset lidí se zranilo

Poklidné pondělní odpoledne v tureckém městě Derince přerušil výbuch. Síla exploze, která přišla z tamního přístavu, otřásla celým městem. "Moje kancelář je asi kilometr od přístavu a i tak jsem cítil, jak se země zatřásla," řekl podle portálu Mirror starosta města Zeki Aygün.

Za výbuchem stála sila, ve kterých se v přístavu skladovalo obilí. Vybuchnout měla hned tři z nich. Na místo ihned vyrazili hasiči i záchranáři. Při explozi se zranilo minimálně deset lidí, z toho dva převezli záchranáři ve vážném stavu do nemocnice. Nikdo naštěstí nepřišel o život ani se nepohřešuje.

[chooze:article;value:516368]

Příčinou exploze měla podle prvotních teorií být neopatrná manipulace s obilím při jeho nakládání. "Vyhodnocení situace naznačuje, že explozi způsobilo vznícení stlačeného obilného prachu při nakládání obilí ze sila na loď. Technicky je možné, aby toto vznícení způsobilo explozi, ale pracujeme i s dalšími možnostmi," řekl podle webu Al Arabiya guvernér provincie Kocaeli Seddar Yavuz.

Derince je významný turecký přístav, který se nachází asi 55 kilometrů jihovýchodně od Istanbulu v zálivu Murmanského moře. Jako jeden z mála přístavů stále patří tureckému státu, který jej využívá jako překladiště obilovin a dalších potravin. Je také přístavem, kam loni v srpnu připlulo první obilí z Ukrajiny po dohodě s Ruskem. 

Rusko útočilo kousek od hranic s NATO. Zasažen byl důležitý přístav:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.