Slovinské cesty jsou kvůli vodě stále neprůjezdné. Záplavy poškodily i mosty

[chooze:gallery;value:32700]

​Bleskové povodně ve Slovinsku stále páchají rozsáhlé škody. Zhruba dvě třetiny země jsou zasažené vodou z velkých slovinských řek. Největší přírodní katastrofa si vyžádala už pět obětí. Prvními dvěma byli dva nizozemští turisté, kteří zahynuli po zásahu bleskem, další dva lidé utonuli. Tělo páté oběti, 35letého muže, nalezli hasiči v rozvodněné řece Temenici ve středním Slovinsku, uvedl portál 24ur.

Kromě Temenice se z břehů vylily také Sáva, Savinja, Mura, Drava nebo Meža. Říční voda zaplavila silnice i železnice, na kterých je kvůli přírodní katastrofě zakázán provoz. Dálnice směřující přes Slovinsko na jih do Chorvatska jsou průjezdné, avšak téměř všechny silnice podél řek na východní polovině země jsou zatopené.

[chooze:article;value:516520]

Železnice na tom není o nic lépe. Vlakové spoje, které nemusely být kvůli povodním zrušeny, i tak nabírají zpoždění, která trvají i déle než hodinu. Slovinští dopravci proto doporučují cestujícím, aby si před odjezdem ověřili, že jejich spoj pojede na čas.

Kromě zatopení jsou v hornatém Slovinsku velkým nebezpečím také sesuvy půdy. Ve slovinských Korutanech na severu země odřízl sesuv půdy město Črna na Koroškem od světa. Na obnovení silničního spojení tam pracuje více než stovka vojáků.

Nejhorší záplavy už ale má mít Črna i mnoho dalších měst za sebou. Voda začíná postupně opadat. Na záchranáře udělala dojem zejména snaha odříznutých obyvatel. "Lidé ze vzdálených vesniček se spojili, vytvořili podpůrná centra a vzájemně si pomáhají," řekl portálu RTV hasič Matej Kramberger.

[chooze:article;value:516528]

S opadnutím vody však problémy Slovinska nekončí. Slovinské Korutany jsou v tuto chvíli bez pitné vody. U města Kranj zase stržený strom prorazil odpadní potrubí vedoucí pod jednou z městských lávek. Splašky z potrubí tekoucí do řeky Sávy tak představují výrazný ekologický i zdravotní problém zejména pro oblasti po proudu od poškozené kanalizace, uvedl 24ur.

Prudké záplavy zasáhly i sousední Chorvatsko. Tamní úřady měly velké obavy zejména ze zatopení hlavního města Záhřebu, které rovněž leží na řece Sávě. Přebytečnou vodu se však podařilo nasměrovat do kanálu Sáva-Odra, který hlavní město chrání před záplavami.

Neobešlo se to však beze škod. V městečku Kuče nedaleko Záhřebu se voda v kanálu přelila přes tamní most a těžce jej poškodila. Z mostu prudká voda dokázala strhnout svrchní asfaltovou vrstvu, kvůli čemuž je neprůjezdný. Most byl přitom relativně nový. Postavili jej teprve před pěti lety, připomíná portál Dnevnik.

Slovinsko čelí největší přírodní katastrofě. Čechy evakuoval vrtulník:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.