Pavel zatím nejmenuje Fremra ústavním soudcem. Prověří, co dělal před revolucí

Pavel prozatím nejmenuje Roberta Fremra ústavním soudcem, přestože k tomu má souhlas Senátu. Chce se podrobněji seznámit s informacemi o tom, jak rozhodoval před pádem totality v Československu.

"V reakci na poslední, velice emotivní diskuze ohledně nominace Fremra k tomu přistupuju se stejnou vážností. A pokud jsem v Senátu řekl, že nemám žádné informace, co by mě vedly k tomu stáhnout jeho nominaci, tak je to pravda," řekl Pavel.

[chooze:article;value:516052]

Prezident by podle svých slov situaci nerad uspěchal. "Chci prostudovat informace, co se objevily v poslední době. Chci si přečíst i otevřený dopis senátorů, co mi zaslali. A iniciovat zasedání s předsedou Senátu," doplnil.

Fremrovo jméno vzbuzuje kontroverze kvůli rozsudkům v takzvané kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988. Obžalobu zmanipulovala Státní bezpečnost (StB), tajná policie komunistického režimu.

Podle senátora Marka Hilšera měl Fremr navíc odsoudit desítky lidí za emigraci. "Nemluvil před Senátem pravdu, když tvrdil, že nikoho za totality neodsoudil z politických důvodů. Mezi lety 1983 a 1985 odsoudil přes 100 lidí za emigraci. Mnozí přišli o majetek a rodiny byly postiženy perzekucí," tvrdí.

Senátoři schvalovali kandidáty na ústavní soudce:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.