MAPA: Houby rostou skoro všude. Češi v jejich sbírání trhli rekord

[chooze:gallery;value:32726]

Houby nejvíce rostou po vydatných deštích a následném teplém počasí. Srpen patří v tomto ohledu k nejlepšímu období. Ukazuje to i každodenní mapa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Pravděpodobnost růstu hub je vysoká či velmi vysoká skoro v celém Česku. Jen na jižní Moravě je menší pás, ve kterém jsou podmínky horší. I tam by ale nějaké houby měly růst.

"Mapa nejlépe odráží pravděpodobnost růstu masitých, zejména mykorhizních druhů hub, které ovšem praktické houbaře zajímají nejvíce," vysvětlil ČHMÚ na webu.

Češi trhli rekord

Houbaření je mezi Čechy velmi oblíbené. Loni si jich z lesa odnesli 24,99 tisíce tun za 5,2 miliardy korun a podle tiskové zprávy ministerstva zemědělství vytvořili nový rekord. "Češi spojují procházku se sběrem lesních plodů, jde v podstatě o národní hobby," myslí si ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle údajů, které pro rezort zpracovala Česká zemědělská univerzita (ČZU), si jedna průměrná sbírající domácnost domů odnesla 8,18 kilogramu hub, 3,39 kilogramu borůvek, 1,8 kilogramu malin, 1,66 kilogramu ostružin, 1,43 kilogramu brusinek a 3,31 kilogramu bezinek.

[chooze:article;value:516231]

Aspoň jednou měsíčně loni do lesa vyrazilo 64,3 procenta lidí. V Česku sběr není regulovaný, z lesa si tak mohou odnést, kolik hub chtějí. "Chtěl bych apelovat na naše občany, pokud se vydají do českých lesů, ať si váží volného vstupu a projeví to svým chováním. Měli by být ohleduplní k lesu, ke všemu, co v něm roste, a nerušit lesní zvěř. Také by nebyli rádi, kdyby jim jeleni troubili doma při jejich oblíbeném filmu," prohlásil Výborný.

Na dotaz ČZU odpovídalo tisíc respondentů z celého Česka mezi 30. listopadem a 8. prosincem minulého roku.

Víkend byl v Česku deštivý. Díky tomu začala houbařům sezona:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.