Vlk ušel Evropou rekordních 1 900 kilometrů. V Maďarsku ho zastřelilo dítě

Když letos na jaře přestal obojek se sledovacím zařízením ukazovat polohu vlka s označením M237, předpokládalo se to nejhorší – že zvíře někdo nelegálně zabil. Několikaměsíční vyšetřování nakonec tuto teorii potvrdilo. 

Jak připomíná rakouský deník Krone, vlk se narodil v roce 2021 na východě Švýcarska a o rok později se lesníkům podařilo mu nasadit obojek s GPS. Od té doby tak bylo možné sledovat každý jeho krok. Mladý dravec byl opravdu čilý, procestoval za necelý rok čtyři země a ušel zhruba 1 900 kilometrů. 

Zabilo ho dítě

Ze Švýcarska se dostal do Itálie, odkud zamířil do Rakouska, kde pobýval několik měsíců. V únoru letošního roku překročil hranice Maďarska, kde jeho cesta nakonec tragicky skončila. Vyšetřování odhalilo, že zvíře přišlo o život rukou devítiletého dítěte, kterému měl zbraň dát myslivec. 

https://twitter.com/WolfSchweiz/status/1646477522413010950?s=20

Informace o případu tento týden zveřejnila maďarská policie, která v souvislosti se zabitím vlka zatkla dva muže. Jedním z nich je otec chlapce, druhý byl profesionální myslivec. Oba jsou teď podezřelí ze zneužití střelné zbraně, poškozování přírody a dalších trestných činů a po výsleších skončili ve vazbě. 

"Na základě shromážděných informací vyšetřovatelé zjistili, že chráněný vlk byl usmrcen pravděpodobně 1. dubna 2023 na okraji obce Hidasnémeti členy mysliveckého sdružení, včetně profesionálního myslivce. Po usmrcení zvířeti odřízli obojek a hodili ho do řeky Hernád, kde ho s pomocí potápěčů vyšetřovatelé našli," popsala průběh lovu policie. 

[chooze:article;value:509457]

​Doplnila, že podezřelí muži věděli, že je vlk chráněný, a úmyslně se tak dopustili trestného činu. "Kde se mrtvola zvířete nachází, zatím úřadům není známo," konstatovali policisté. 

Návrat vlků do střední Evropy

Vlci byli kdysi v Maďarsku hojně rozšíření, posléze tam ale pravděpodobně vyhynuli. Znovu se do oblasti vrátili v 70. letech minulého století a od 90. let jsou chráněni zákonem, objasnila nezisková organizace Stop Wildlife Crime a doplnila, že za zabití nebo odchyt vlka v Maďarsku hrozí až tři roky ve vězení. 

"Případy, jako je tento, ilustrují, že sdílení přírody s velkými šelmami stále představuje velký problém," řekl k zabití M237 Dávid Sütő z maďarské pobočky Světového fondu na ochranu přírody. 

Na přelomu 19. a 20. století byl vlk vyhuben prakticky v celé střední Evropě, včetně území České republiky. I k nám se v posledních desetiletích začíná vracet a otázka jeho soužití s lidmi se intenzivně diskutuje v odborné i laické společnosti. Tento týden zvedl vlnu emocí úřad Královéhradeckého kraje, který jako první povolil odstřel vlků. 

Má se podle něj jednat o krajní řešení, po kterém budou myslivci moci sáhnout až jako po poslední možnosti. Více se dozvíte v reportáži TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.