PŘEHLED: Jak se změní předčasné důchody a co to pro lidi bude znamenat

Už za dva týdny by měl Senát hlasovat o vládní novele zákona o důchodovém pojištění. Ta kromě změn pravidel pro valorizaci důchodů (o jejich dopadech jsme psali ZDE) mění i podmínky pro odchod do předčasného důchodu.

Vzhledem k provládní většině v horní komoře Parlamentu se očekává, že senátoři novelu schválí. Redakce TN.cz se proto podrobněji podívala na to, co se po jejím přijetí pro lidi změní.

Po podpisu zákona prezidentem by nová pravidla pro předčasné důchody měla začít platit od 1. ledna roku 2024. Pro lidi, kteří už předčasný důchod pobírají, se nic nezmění. Změna bude platit až pro nové předčasné důchodce.

[chooze:article;value:516252]

Odpracovaná léta

První změnou je nárůst počtu let, po která člověk musí platit sociální pojištění, aby do předčasného důchodu mohl odejít, a to z 35 na 40 let. Kromě odpracovaných let v zaměstnání, či jako plátce pojištění při podnikání, se tam počítá rovněž takzvaná náhradní doba pojištění.

Do ní se započítává například doba na mateřské a rodičovské dovolené do čtyř let dítěte, péče o nemohoucí blízkou osobu, doba strávená ve vojenské službě (či její civilní alternativně) a doba v nezaměstnanosti, kdy pobíráte podporu nebo se rekvalifikujete. Pro studenty před rokem 2010 se tam započítává také studium na střední a vysoké škole šest let po dosažení 18 let. Podrobnosti a další případy najdete ZDE.

Ti, kteří žádnou náhradní dobu nečerpali, pak dosud museli odpracovat alespoň třicet let. Tato výjimka ze zákona po schválení novely zmizí.

[chooze:article;value:515347]

Věk

Většina Čechů v předdůchodovém věku mohla odejít do předčasného důchodu, pokud dotyční překročili šedesátku, tedy až o pět let dříve. Pro matky, které měly větší počet dětí, a jejichž důchodový věk se tak posunul pod 63 let, pak platí, že do předčasného důchodu můžou odejít tři roky před tím, než by důchodového věku dosáhly.

Podle novely se pravidla sjednotí a pro všechny bude nově platit, že do předčasného důchodu můžou odejít tři roky před řádným odchodem do důchodu. Roli to bude hrát hlavně s rostoucí horní hranicí důchodového věku. Zatímco dosud je horní hranice pro věk odchodu do penze stanovena na 65 let, do budoucna se má zvyšovat.

[chooze:article;value:515158]

Krácení důchodu

Asi hlavní nevýhodou předčasného důchodu je jeho nižší výše oproti důchodu řádnému. Záleží přitom na tom, jak dlouho před řádným termínem do něj odejdete. Roli hraje každých započatých 90 dní, které do důchodu zbývají.

Dosud platilo, že prvních 360 dnů se za každých započatých 90 dnů strhávalo 0,9 % z výše řádného důchodu, během dalších 360 dní to bylo 1,2 % z řádného důchodu a po jejich uplynutí to bylo 1,5 % z řádného důchodu.

Po přijetí novely se pravidla zjednoduší, ale také zpřísní. Za každých započatých 90 dní se totiž bude předčasný důchod krátit o 1,5 % z jeho řádné výměry, a to bez ohledu na to, jak dlouhá doba do řádného odchodu do důchodu zbývá.

Krácení je přitom nenávratné. Důchod tak zůstává nižší i po dovršení řádného důchodového věku!

[chooze:article;value:514862]

Omezení valorizace

Už tak snížené předčasné důchody budou po přijetí novely navíc pomaleji růst. Do doby, než jejich příjemci dosáhnou věku řádného odchodu do důchodu, se totiž bude valorizovat jen takzvaná pevná část důchodu.

Ta je v současné době nastavena na 10 % průměrné mzdy, tedy 4 040 korun a je pro všechny důchodce stejná. Zbytek důchodu tvoří procentuální neboli zásluhová část, která se po tuto dobu předčasným důchodcům zvětšovat nebude.

Dobrou zprávou pro případné budoucí předčasné důchodce ale je, že právě tuto část důchodu chce současná vláda navyšovat více pomocí takzvané mimořádné dávky. Tyto změny jsou součástí téže novely a začít mají platit už letos v září.

O schválených změnách v důchodech diskutovali poslanci Skopeček a Juchelka (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.