Rusko chystá útok pod cizí vlajkou. Chce do války zatáhnout další zemi, tvrdí SBU

Podle ukrajinské tajné služby plánuje Rusko další útok. Tentokrát má být ale cílem jeden z jeho největších spojenců – Bělorusko. Z útoku pak chce prý Moskva obvinit Ukrajinu.

Rusko chce útokem pod cizí vlajkou zatáhnout do války další zemi, tvrdí SBU. Cílem útoku se má stát ropná rafinerie Mazyr, která leží na jihu Běloruska, a to jen asi 50 kilometrů od ukrajinských hranic.

"Provokaci v rafinerii mají provést žoldnéři Wagnerovy skupiny předstírající, že jsou 'ukrajinští diverzanti'. Ruská federace hodlá z činu obvinit Ukrajinu," píše SBU na sociální síti telegram. Odvolává se přitom na několik zdrojů, zejména pak na svědectví vojáka, kterého měly ukrajinské jednotky zajmout při protiofenzivě v Záporoží.  

[chooze:article;value:516288]

​Ruský válečný zajatec měl dříve bojovat proti ukrajinským silám na jihu země, ale nedávno dostal pokyn, aby se přemístil do Běloruska jako falešný člen wagnerovců, píše deník Kyiv Independent. Kybernetičtí specialisté ukrajinské tajné služby pak měli v jeho telefonu najít smazané zprávy s dalšími sabotéry, snímky cíle a další informace o "zvláštní misi" v Bělorusku.

Právě žoldáci z Wagnerovy skupiny se na území Běloruska přesunuli po červnovém neúspěšném tažení na Moskvu a podle dostupných informací se tam stále vyskytují. Minsk tvrdí, že pomáhají s výcvikem běloruské armády.

Rusko útočilo kousek od hranic NATO. Zasažen byl důležitý přístav:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.