Na českých silnicích se objevují záhadné znaky! Kvůli Putinovým raketám to není

Jedná se o označení silničářů, mimozemšťanů, nebo vtipálků? Tuto otázku si klade řada zmatených řidičů, chodců, ale i starostů obcí, kteří se se značkou dvou spojených čtverců setkali. Odpověď je prostá, tyto značky zvané vlícovací body mají na svědomí zeměměřiči.

Mnoho lidí zejména loni na jaře vyděsily. Skupina vandalů je dokonce ničila v domnění, že souvisejí s válkou na Ukrajině a jedná se o označení potenciálních vojenských cílů. Na desítkách míst je přemalovala na černo a způsobila tím škody za tisíce korun. Při obnově je totiž nestačí namalovat, ale je nutné je znovu naměřit.

[chooze:article;value:458585]

Vlícovací body neboli Ground Control Points (GCP) se objevují po celém Česku dlouhé roky. Jsou to kontrolní body, které slouží při geodetických a kartografických operacích.

Vozidla s kamerami díky nim dokáží přesně mapovat terén. Geodetům to usnadňuje práci, body jim umožňují přesně propojit jednotlivé snímky. Výsledkem je pak trojrozměrná mapa.

[chooze:article;value:456049]

Důvodem, proč jsou čtverce umístěny právě na silnicích, je jejich viditelnost. V tmavém asfaltu jsou nepřehlédnutelné, a navíc nehrozí, že je zakryjí rostliny.

Pokud tyto značky uvidíte, ničeho se nelekejte a rozhodně je neničte. Hrozí za to pokuta, v krajním případě až dva roky za mřížemi. Časem navíc samy vymizí, jsou totiž namalovány zředěnou ekologickou barvou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.