Mořská želva v Chorvatsku pokousala dva plavce. Jako sevření kleští, popsali

O napadení mořskou želvou na ostrově Čiovo nedaleko města Trogir informoval tamní média manžel napadené ženy, který ji z moře pomohl několik metrů odplavat na břeh a mořského živočicha vyplašil. Do nemocnice ji přivezl s krvácející ranou vzadu na krku, velkou zhruba deset centimetrů. "Rána okamžitě začala krvácet a byla modrofialová," dodal pro web Danas

"Cítila jsem, jak se mě něco chytilo. Z plných plic jsem začala křičet a volala na svého manžela. Byla to taková bolest, jako by vás někdo svíral v kleštích," popsala pak pro chorvatskou televizi Nova TV pokousaná Anita Dadičová. Doktoři v nemocnici si při pohledu na ránu původně mysleli, že ji žahla velká medúza. 

[chooze:article;value:515782]

Rozzuřené zvíře bylo podle ženy velké zhruba jeden metr. Výskyt těchto mořských želv tak blízko pobřeží je podle expertů velmi vzácný. Podle bioložky Simony Matasové z akvária v Pule za podrážděnost želv pravděpodobně může nákaza neznámou nemocí, kvůli které se z otevřeného moře tento druh živočicha stáhl více na mělčinu, informuje web Dnevnik

Vzácný jev 

Na stejném ostrově u obce Slatine napadla zase želva muže. Na pláž přišel se svojí rodinou. "S malou dcerkou jsme se začali u břehu pomalu potápět a najednou jsem viděl želvu, která mohla vážit tak 50 kilo. Musela to být samička, která někde v okolí nakladla vajíčka, proto musela být tak agresivní," popsal moment, kdy řekl své dceři, aby se vrátila na břeh. Želva se hned vyřítila za ním, naštěstí před ní těsně uprchnul. 

Přítomnost mořských želv v takové blízkosti břehu je v Jaderském moři výjimečný, což vyvolalo reakce českých turistů, kteří o incidentech diskutovali na sociálních sítích. "Moje dcera včera viděla hlavu želvy. Při bližším pohledu bylo vidět, že musí být obrovská," popsala jedna z českých turistek pro chorvatský web. 

[chooze:article;value:468015]

​Mořské želvy jsou v Chorvatsku chráněné zákonem a mezinárodními úmluvami o ochraně zvířat. I přesto, že jsou jejich útoky na člověka velmi vzácné, odborníci při setkáních s nimi doporučují velkou opatrnost. Čelisti mají totiž mimořádně silné a běžně jimi dokáží rozbít i krunýře dalších mořských živočichů. 

Vzácná návštěva. V Chorvatsku spatřili jedno z nejohroženějších zvířat (08/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.