Bleskové záplavy tvrdě zasáhly Slovinsko, hrozí i v Chorvatsku. Doprava kolabuje

Slovinsko dál zápasí s bleskovými záplavami, které zemi zasáhly už v pátek večer. Kvůli vodě musela být uzavřena štýrská magistrála mezi Žalcem a Vranskem směrem na Lublaň a mezi Blagovicou a Šempeterem směrem na Maribor, informuje portál 24ur.com.

Další cesty jsou podle televize RTV uzavřeny také v Přímoří, Korutanech, Štýrsku a středním Slovinsku. Uzavřena je též železnice mezi Jesenicí a Lublaní.

Úřady vyzývají řidiče, aby kvůli velkému množství vody na cestách jezdili opatrně a řídili se pokyny složek integrovaného záchranného systému. V oblastech, kde není možný provoz na krajských, státních a místních komunikacích, mohou využít dálnici i vozidla bez dálniční známky.

[chooze:article;value:516520]

Podle tiskové agentury STA byla v sobotu ráno situace nejhorší na severu země  v Korutanském regionu s centrem ve Slovinském Hradci a v Hornokraňském regionu s centem v Krani. Část Korutan má být podle RTV přitom odříznutá od světa.

Situaci ve městě Medvode nedaleko Lublaně policie označila přímo za katastrofální. Evakuace s pomocí policejního vrtulníku probíhá také v okolí nedalekého Kamniku. Podle meteorologů by měl ale déšť během soboty ustávat a řeky kulminovat.

V sobotu byla nalezena také pravděpodobná 4 oběť počasí ve Slovinsku. V oblasti Tomačevo řeka Sáva vyplavila mužské tělo. Už v pátek úřady hlásily utopenou ženu a dva nizozemské horolezce, které měl zasáhnout blesk.

[chooze:article;value:515034]

Na povodně se připravuje také turisticky vyhledávané sousední Chorvatsko. Tamní meteorologové vydali podle portálu Sata24 výstrahu před bouřemi v okolí měst Rijeka, Split, Dubrovník a Knin. "Buďte připraveni na silné bouřky, které mohou způsobit rozsáhlé škody, a chraňte se před blesky," varují. Na úsecích řek Dráva a Kupa pak byla zahájena protipovodňová opatření.

Podle TV Markíza začíná pro silný déšť v Chorvatsku kolabovat doprava, a to především v Rijece, kde už mělo být uzavřeno několik cest. Podobně neprůjezdná má být i státní silnice DC503 při vjezdu do Biogradu.

Voda se podle vylila také u města Brdovec, které se nachází mezi chorvatskou metropolí Záhřebem a chorvatsko-slovinskou hranicí. Podle starosty Záhřebu Tomislava Tomaševiče ale samotnému městu záplavy nehrozí. Řeka Sáva by tam měla kulminovat kolem 18. hodiny.

Povodně zasáhly také jih Rakouska. Podle portálu Danas musely úřady evakuovat asi 70 domů v údolí Lavanttal v Korutanech. 

Voda zaplavila ve Slovinsku domy i silnice. Podívejte se na další záběry:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.