Počasí ve Slovinsku má první oběti. Dva turisty zabil blesk, třetí odnesla voda

[chooze:gallery;value:32700]

​Bouře, záplavy a přívalové deště, které v posledních dnech sužují Slovinsko, si vyžádaly už tři oběti. První z nich nalezli v osadě Bistričice v okrese Kamnik poblíž Lublaně. Podle deníku Kamnik info měl staršího občana odtáhnout proud vody. 

Další dvě úmrtí oznámila slovinská policie v pátek odpoledne. Těla našla v horách u Kranje, kde měl nizozemské turisty zasáhnout blesk. Podle deníku N1 se turisti pohřešovali už od čtvrtka. Policie okolnosti úmrtí nicméně stále vyšetřuje.

[chooze:article;value:516371]

​Okres Kamnik vydal varování a vyzval občany, aby zůstali v bezpečí a nepřibližovali se k vodním tokům a nezdržovali se na mostech. Právě jeden z tamních mostů vedoucí z Bistričice do Stahovice voda semlela. Záchranáři upozorňují i na sesuvy půdy.

"Každý odpovědný obyvatel by měl vědět, jaké nebezpečí představuje voda pro jeho dům," řekl velitel civilní obrany. Zároveň si je prý jistý, že obyvatelé ohrožených oblastí jsou nyní dobře informováni o bezpečnostních podmínkách.

Slovinci se teď obávají toho, co přijde v noci. Mohutné srážky totiž mohou způsobit, že hladina řek ve středním a východním Slovinsku ještě stoupne. Největší problémy očekávají v okolí řeky Sávy, Savinjy a Mury. Situace na řece Drávě se naopak uklidňuje.

Tornádo na jihu Slovinska zpustošilo vesnici. Na místě pomáhá armáda:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.