Neuvěřitelná místa v Itálii, která musíte navštívit. Vyrazí vám dech

[chooze:gallery;value:32662]

Itálie je zemí, kam na dovolenou rozhodně nepojedete jen jednou. Nabízí toho totiž tolik, že to během jediného pobytu nestihnete – od úžasných památek přes malebnou přírodu až po výbornou kuchyni.  

Prozkoumání Itálie region po regionu

Severní Itálie

Vrcholy italských národních parků

Italové si své přírodní krasy chrání. Na seznamu národních parků tak najdete hned 25 míst, která dohromady pokrývají více než pět procent italského území. Například v České republice se čtyři národní parky rozpínají na 1,5 procenta území. Návštěvníci tak mají nejen na Apeninském poloostrově z čeho vybírat. 

[chooze:article;value:515534]

Národní park Dolomiti Bellunesi

Při procházce národním parkem se můžete kochat krásami, které nabízí pohoří Dolomity. Mimo jiné je mezi turisty oblíbený i kvůli nádherné přírodě a květinám. V parku narazíte i na různé druhy zvířat od kamzíků po sviště a vašemu oku polahodí vzácné mokřady. Dolomity jsou navíc vhodné k návštěvě i v zimě, jelikož jsou jednou z nejlepších lyžařských destinací v zemi. 

Národní park Gran Paradiso

Nejstarší národní park v Itálii je pojmenovaný po hoře Gran Paradiso, která je jeho součástí. I tam na vás čeká převážně horská turistika, protože park je v Grajských Alpách. V parku není příliš stromů, takže budete moct obdivovat krásy pastvin a luk, po kterých se prohání kozorožci. 

Benátky 

Město se z části rozkládá na ostrovech v Benátské laguně a na pevnině. Tisíce domů kvůli lepší stabilitě stojí na dřevěných kůlech. Toto historické město je propleteno stovkami vodních kanálů, přes které se tyčí více než 400 kamenných mostů. Tato památka UNESCO je také jednou z nejnavštěvovanějších destinací v celé Itálii.

Kulturní dědictví Milána

Milán je považován za město módy a designu. Turisté se tak mají při jeho návštěvě rozhodně na co těšit. Vynechat by neměli slavnou gotickou Katedrálu Narození Panny Marie (Duomo di Milano), v klášteře u kostela Santa Maria delle Grazie je pak da Vinciho obraz Poslední večeře. Na své si v Miláně přijdou i fanoušci fotbalu, jelikož ve městě stojí kultovní stadion San Siro.

[chooze:article;value:512278]

Střední Itálie

Srdce Říma

Jak se říká, všechny cesty vedou do Říma. Když už se tedy člověk v tomto nádherném historickém městě nachází, bezpodmínečně musí navštívit Koloseum. Stavět se začalo již mezi lety 70 a 72 našeho letopočtu. Hotovo bylo v roce 80. Dříve bylo využíváno ke gladiátorským zápasům, které sledovalo 50 tisíc diváků. Nyní je hlavní římskou turistickou atrakcí. 

Kouzlo římské architektury na vás dýchne i ze starověkého kruhového chrámu zvaného Pantheon. Ten byl postaven ještě dříve než Koloseum, když vzniklo mezi lety 29 až 19 před naším letopočtem. V 16. století se začaly v chrámu pohřbívat významné osobnosti. Dnes Pantheon slouží jako turistická atrakce a kostel. 

Malebné vesničky Toskánska

Toskánsko je plné krásných měst a vesnic. Mezi ty nejhezčí rozhodně patří město Montepulciano. Toto středověké město leží na vápencovém hřebeni a kromě krásných výhledů po okolí láká i na tamní víno, kterým je oblast vyhlášená. 

Město Monteriggioni pro jeho krásu zmínil už ve 14. století Dante Alighieri v jeho Božské komedii. Nezůstalo však jen u toho. O dlouhých sedm století později se město objevilo i ve dvou dílech populární video herní série Assassin's Creed. Dominantou města je románský kostel a malé muzeum věnované templářům. Jen pár kilometrů od Monteriggioni se navíc nachází i malebné město San Gimignano

Florencie – kulturní poklady

V případě, že jste si vybrali za cíl Florencii, povedou vaše kroky na Piazza del Duomo. Historické centrum města a místo, kde se spojuje řada proslulých památek tohoto toskánského města. Zároveň jde o jedno z nejnavštěvovanějších turistických míst světa. 

Krásy Florencie nemusíte obdivovat jen ze země, ale i z ptačí perspektivy. Stačí navštívit Giottovu zvonici, která je sama o sobě jednou z nejkrásnějších budovu města. Více než 400 schodů vás vynese 84 metrů vysoko, takže budete mít Florencii jako na dlani. 

Jižní Itálie

Malebné městečko Positano na pobřeží Amalfi leží na strmém vápencovém svahu přímo nad mořem a je jedním z nejfotogeničtějších míst v Itálii. Zároveň je jedním z nejpopulárnějších měst v oblasti, a to i přes to, že v něm žije pouze čtyři tisíce lidí. Kromě malebných domků totiž láká i na nádhernou pláž a noční život. Ve městě se dokonce natáčela řada filmů a prázdniny v něm tráví i řada celebrit. 

Itálie není jen Apeninský poloostrov, ale i řada přilehlých ostrovů. Jedním z nich je i ostrov Sardinie. Ten láká na svou bohatou historii, skvělou kuchyni a nádherné výhledy. Lákadlem jsou i písečné pláže vedoucí do průzračného moře. Za návštěvu rozhodně stojí i vesnička Bosa, město Alghero nebo hlavní město Cagliari

Výbornou kuchyni a převážně pizzu ochutnáte v Neapoli. Kromě jídla je jedním z hlavních lákadel tohoto města jeho historické centrum. To je od roku 1995 na seznamu památek UNESCO.  

[chooze:article;value:515863]

Památky UNESCO

Itálie je plná památek UNESCO, ale když už budete v Neapoli, rozhodně navštivte archeologické naleziště v Pompejích. Jedná se o pozůstatky starověkého města, které bylo pohřbeno pod popelem z nedaleké sopky Vesuv. Tato tragická událost má i svá pozitiva. Těmi je právě to, že i v dnešní době můžeme perfektně nahlédnout do toho, jak žili lidé v první století našeho letopočtu. Vedle zničených středověkých Pompejí dnes navíc stojí stejnojmenné město. 

Další italskou památkou na seznamu UNESCO jsou sopečné Liparské ostrovy. Ty leží v aktivním vulkanickém pásu mezi Etnou a Vesuvem. Ostrovy jsou tvořeny vrcholky sopek, které trčí nad hladinou vody. Jejich pobřeží je poseto strmými útesy a na řadě míst jsou k vidění části sopky nepokryté zelení. Součástí ostrovů jsou i dvě aktivní sopky. 

Procházka vinicemi v oblasti Chianti

Vinařská oblast Chianti se nachází v Toskánsku a je opravdovým unikátem. Milovníci vína si zde přijdou na své, protože se v oblasti nachází přibližně pět tisíc vinařství. Mnoho z nich se nachází mimo cesty a jsou ukryta v okolních kopcích a údolích. Řada vinařství má speciální ochutnávkové místnosti, kam můžete při svých toulkách zavítat, ale vždy je lepší si ochutnávku předem domluvit. 

Plavba gondolou po kanálech Benátek

O Benátkách už byla řeč. Kromě samotného města je ale nevšedním zážitkem i projížďka na ikonických gondolách. Ty vás provezou historickými kanály a na tento romantický zážitek jen tak nezapomenete.

Návštěva věže v Pise

Dalším toskánským pokladem je město Pisa. S více než 90 tisíci obyvateli je známo převážně pro svou architekturu. Hlavně Šikmou věží, která svůj název dostala kvůli tomu, že je nahnutá. Důvodem je, že má věž mělké základy a hornina, na níž je postavena, je měkká. Věž slouží rovněž jako zvonice. Za návštěvu ale stojí také Dóm Panny Marie Nanebevzaté (Cattedrale di Pisa).

Praktické rady a tipy: Cestování po Itálii

Doprava

Nejlepším způsobem dopravy po Itálii jsou vlaky. Zejména ve chvíli, kdy se chystáte navštívit především velká města. Snadno se ale dostanete i do menších měst. Když se chystáte poznat Apeninský poloostrov zblízka a dopodrobna, je určitě nejlepším řešením cesta autem. Dostanete se tak i na místa, kam vás vlak nedoveze. Dalším řešením jsou autobusy, které jsou ideální ve chvíli, kdy chcete na vašem výletě co nejvíce ušetřit. 

[chooze:article;value:513970]

Jídlo

Italská kuchyně je oblíbená téměř po celém světě. Když už se tedy do této země vydáte, rozhodně musíte vyzkoušet tamní speciality. 

Italská kuchyně se dělí na mnoho poddruhů. Jedním z nich je právě ta toskánská, která se vyznačuje jednoduchostí a výraznými chutěmi. Jednou z hlavních specialit je Bistecca alla Fiorentina. Jde o lehce propečený biftek s kostí podávaný pouze s lehkou přílohou za cílem většího vyniknutí chuti samotného masa. 

Další toskánskou specialitou je Lampredotto. Při procházkách městem jde o ideální svačinku. V rozkrojeném pečivu dostanete směs hovězích drštěk s aromatickými bylinkami. Tento pokrm se ve Florencii připravuje již dlouhá století. 

Kuchyně v Ligurii je velmi specifická a jídla se liší snad v každé vesnici. Jedním z hlavních témat zdejšího vaření je určitě olivový olej a pesto připravované z bylinek vypěstovaných v oblasti Pra. To je ideální přísadou k těstovinám pojmenovaným trofie. Místní jsou přeborníky i v přípravě ryb a dalších plodů moře

Spousta italských jídel se dostala i do jídelníčků lidí v České republice a není třeba je představovat. ----Prohloupili byste ale, pokud v při návštěvě Itálie neochutnáte pizzu či špagety carbonara. Populární je i tiramisu nebo ravioli

Itálie je známá i pro své salámy, uzeninami a sýry. Těmi nejoblíbenějšími jsou mortadella, pancetta či prosciutto. Ze sýrů pak parmezán, grana padano, pecorino nebo mozzarella

[chooze:article;value:464534]

Itálie se řadí na 34. místo mezi nejbezpečnějšími zeměmi světa. Česká republika se v tomto žebříčku řadí na 12., což ale neznamená, že se nemáte v Itálii cítit bezpečně. Pozor byste si měli dávat hlavně na kapsáře v přeplněných ulicích plných turistů. Stejné doporučení ale platí například i pro Prahu. 

S menšími dětmi je ideální navštívit místa, kde nemusíte kvůli výletům cestovat na dlouhé vzdálenosti a tlačit se mezi velkými skupinami lidí. Ideální je tak například pobyt v oblasti Apulie. Se staršími dětmi můžete projít Koloseum či další italské památky. 

Region Emilia-Romagna může být tím nejlepším místem, kam vyrazit za kulinářskou dovolenou. Převážně město Bologna, kterému je přezdíváno kulinářské hlavní město Itálie. Chybu neuděláte ani při cestě do Ligurie a města Janov

Jižní Evropa v plamenech. Velký požár na konci července vypukl i v Itálii:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.