Komplikace na cestě do Chorvatska. Slovinsko je pod vodou, zaplavila i silnice

[chooze:gallery;value:32700]

Bleskové záplavy ve Slovinsku v pátek zaplavily silnice na severu a severozápadě země a způsobily sesuvy půdy, které zablokovaly některé silnice. Kvůli přetrvávajícím srážkám a rozvodnění toků vydali tamní meteorologové další výstrahu, která platí do páteční půlnoci. 

Silný déšť po celém Slovinsku vypukl ve čtvrtek večer. Na severu a ve středu země místy napadlo víc než 100 milimetrů srážek a podle meteorologů bude déšť zvlášť na severozápadě ještě stupňovat. Slovenská agentura ARSO zkoumající životní prostředí vydala výstrahu poté, co v těchto oblastech za 24 hodin naměřila stejné množství srážek, které je jindy běžné za celý měsíc. 

"Naplňuje se ten nejhorší scénář. Části Hornokraňského regionu, Korutan a Savinjska již byly postiženy prudkými záplavami a situace se kvůli opětovným lijákům zhoršuje," informoval v pátek meteorolog webu 24ur.com Rok Nosan. Upozorňuje ale, že jsou v zemi velké rozdíly, protože na jihu je naopak velké sucho a nespadla tam ani kapka. 

[chooze:article;value:516091]

Nouzový stav 

Na všech postižených místech zasahují hasiči a armáda, která pomáhá lidem s evakuací. Kvůli povodním je v Hornokraňském regionu vyhlášený nouzový stav, úřady obyvatele vyzvaly ke zvýšené opatrnosti. Za 12 hodin hasiči podle slovinských médií zaznamenali téměř tisíc mimořádných volání o pomoc. Situace se podle záchranářů mění z minuty na minutu. 

Některé silnice jsou proto neprůjezdné. Kvůli sesuvům půdy byla od pátečního rána uzavřená dálnice A2 v oblasti od křižovatky u obce Lesce až do tunelu Karavanky, informuje slovinský web 24ur. Uzavřít museli silničáři ale i další regionální silnice, hlavně v Korutanech a Dolním Štýrsku. Zavřený je i most u města Dravograd na severu země. Zcela odříznutá od světa je kvůli vodě také občina Luče v Savinjském regionu. 

[chooze:article;value:514071]

Rozvodněná je podle agentury ARSO hlavně řeka Dráva na hranici s Rakouskem. V průběhu dne se mají ještě víc rozvodnit řeky v Pomurském a Podrávském regionu a v povodí řeky Sávy, Krky a Kolpy. Sesuvy půdy se očekávají také v širší oblasti středního Slovinska.  

"Všem, kteří volají na číslo 112, doporučujeme, aby zůstali ve svých domech, vylezli pokud možno do vyšších pater a postarali se o svou bezpečnost," vyzvali záchranáři v regionu Korutany, kde zatopené domy evakuují pomocí vrtulníků. Podle slovinské zpravodajské agentury STA bylo v pátek dopoledne bez elektřiny víc než 16 tisíc domácností. 

Na Chorvatsko se valí silná bouře

Před nebezpečnými bouřemi varují i v Chorvatsku. Během pátka by tam měly ze severu přijít silné bouřky, které přinesou přeháňky na celé území. Bouřky meteorologové očekávají hlavně v regionech Záhřebu, Karlovaci a ve městě Rijeka. Nejvyšší denní teploty však i přes silný vítr budou v Chorvatsku o víkendu dosahovat maximálně 29 stupňů. 

"Přeháňky a bouřky budou místy silnější, doprovázené přívalovými srážkami, silným a bouřlivým větrem a místy i kroupami. Ve vnitrozemí bude slabý až mírný severovýchodní a severní vítr, s výraznými přeháňkami a silnými bouřkovými nárazy," uvádí podle chorvatského webu Danas předpověď.

Češka natočila silnou vichřici, která zasáhla Novigrad v Chorvatsku (07/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.