Dětský tábor musí splnit řadu podmínek. Rodiče mají právo ho reklamovat

Pořadatel tábora by měl splňovat několik podmínek –⁠ například být plnoletý nebo by neměl mít soudní zákaz. "To znamená, že třeba v minulosti se dopustili nějakých prohřešků, trestných činů proti dětem například," vysvětluje právník a zakladatel platformy Dostupný advokát Ondřej Preuss. 

"Letní tábory jsou jako pobytové akce pořádány organizacemi, které se výhradně a převážně komerční formou zaměřují na pořádání těchto aktivit. Většinou jsou to občanská sdružení, účelová zařízení, která mají ve svých stanovách zakotvenu práci s dětmi a mládeží," přiblížila mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. 

[chooze:article;value:516341]

​Podobné podmínky platí i pro táborové vedoucí. "Vedoucí samozřejmě musí být plnoletý. Druhá věc je, že si musí dojít ke svému obvodnímu lékaři, který mu musí potvrdit, že je této činnosti schopen. Když se například někdo léčí na psychiatrii, tak to dělat nemůže," jmenuje předseda Asociace dětské rekreace Miroslav Topinka.

Část aktivit zajišťují i instruktoři a ti ani nemusí být zletilí. "Ačkoliv někteří instruktoři (např. na skautských táborech) nejsou dosud zletilí, samotnou organizaci musí vždy zaštiťovat plnoleté osoby, a to především v podobě hlavního vedoucího celého tábora a rovněž zdravotníků," objasnil Preuss. 

Pořadatelé za dítě přebírají odpovědnost. "Záleží na věku dítěte, protože čím je větší, tím víc se předpokládá, že se bude rozhodovat rozumněji. Pak se to musí posoudit v konkrétním případě, když se stane nějaká nehoda. Kdo to zavinil, jestli to byl ten vedoucí, nebo někdo jiný, nebo jestli se to dá přičíst tomu dítěti," dodal Preuss.

[chooze:article;value:514844]

​Rodič, který není s vedoucími nebo táborem spokojený, si může stěžovat, případně se soudit. "Většinou se formou přihlášky na tábor uzavírá smlouva, která je vyjádřena v obchodních podmínkách. Tam se upravují i možnosti reklamací a nějakých stížností. Když dojde ke sporu, je dobré se obrátit třeba na inspekci nebo případně na soud. Záleží na tom, v čem spor tkví," zakončil právník. 

Ministerstvo zdravotnictví letos eviduje přes dva tisíce letních táborů a podobných akcí. Účastní se jich téměř 200 tisíc dětí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.