Česká koprovka je světový unikát. Někteří šéfkuchaři ji pojali netradičně

Koprová omáčka je legenda české gastroscény, která téměř spolehlivě dokáže vyvolat emoce. Podle mnohých totiž patří mezi jídla, která buď nenávidíte, anebo zbožňujete.

V anketě televize Nova někteří přiznali, že jim tento pokrm nechutná a nevyhledávají ho, jiní ji ale milují. "Dělávala to moje babička, vyrostla jsem na tom," svěřila se dotázaná žena. "V jídelně jsem ji paradoxně začala mít ráda, od mámy mi nechutnala," přiznala jiná dívka. 

"Pokud se podíváme do historie, tak koprová omáčka má svůj původ už dávno v antice. Jako první o ní píše a hovoří Marcus Apicius, ale pokud se podíváme k nám do střední Evropy, tak první zmínka o koprové omáčce je v publikaci Kuche Deutche a píše o ní v 19. století Katharina Prato," prozradil vedoucí katedry hotelnictví Petr Studnička. 

[chooze:article;value:481363]

Různé podoby koprových omáček připravují kuchaři po celé Evropě, jsou ale podávané za studena. Česká koprovka je podávaná za tepla a tím je unikátní.

Co šéfkuchař, to jiný recept na koprovku. První zastávkou štábu televize Nova byla restaurace v pražských Holešovicích, kde vzniká tuzemská klasika pod taktovkou šéfkuchaře Pavla Býčka.

"Základ je jenom čistá smetana. Ten největší rozdíl, který je mezi tou naší a tou klasickou, je, že se udělá základ a potom se tam přidá kopr. Ten kopr se nechá přes noc vylouhovat. Je to podobný princip, jako když si vaříte čaj," uvedl Býček. Tímto postupem se restaurace vyhýbá kopru rozvařenému v omáčce. 

V restauraci na Vinohradech omáčka překvapí svou barvou nebo servírovanou s rybou. To jsou koprovky v podání místního šéfkuchaře Jiřího Hrachového.

[chooze:article;value:468763]

​"Připravujeme dvě koprové omáčky. Jedna je černá a děláme ji z hovězích kostí. Dochutíme to jako klasikou koprovkou, je to nehuštěné, dáme tam ocet, cukr, kopr a trošku citronové šťávy. Podáváme to k našemu uzenému hovězímu jazyku s koprovým preclíkem," popsal postup Hrachový. 

Druhá omáčka je podávaná se sumcem. Pro kombinaci s rybou se šéfkuchař rozhodl právě kvůli kopru. "Jelikož k rybě jde perfektně. Omáčka je taková kyselejší, což k té rybě taky skvěle hraje," dodal. 

Někdo raději tradičnější verze omáčky, někdo naopak rád vyzkouší modernější pojetí. Ovšem dvě věci u všech tuzemských provedení jsou stejné, a to dostatek kopru a podávaní zatepla.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.