Zdrcující zpověď trenéra utonulého Damiána. Byl jako můj syn, říká

Smrt 17letého Damiána ze slovenského Lučence, který se minulý týden při sběru mušlí utopil na Jadranu, zasáhla nejen jeho rodinu, ale i jeho kamarády a známé. Velmi těžce jeho skon nesou jeho trenéři z plaveckého týmu v Rimavské Sobotě, za který závodil.

"Byl to dobrý plavec, hlavně co se týká techniky plavání. Fyziognomicky nebyl typickým plavcem, protože ti musí být velcí, gigantičtí, ale co se týče techniky a ostatních činností, byl na velmi dobré úrovni," prozradil webu Nový čas Michal Klein, který Damiána trénoval.

"Na trénincích jsme zaplavali za dvě hodiny i tři čtyři kilometry, což nebyl pro Damiána problém. Získal medaile z některých soutěží. Byl na tom výkonnostně i technicky dobře," dodal Klein.

[chooze:article;value:515844]

Hubený chlapec mu za léta, co jej trénoval, přirostl k srdci. Ostatně trávil s ním hodně času. "Byl jsem s ním sedm dní v týdnu. Pondělí až pátek byly tréninky, na které chodil většinou s dědečkem, o víkendu byly závody," zavzpomínal.

"Od 9 let jsem s ním byl prakticky denně. Nebyl pyšný, spíš skromný, milý, musím před rodiči smeknout. Já jsem ho měl velmi rád, byl jako můj druhý syn," dodal.

Je takřka ironií osudu, že zkušeného plavce smrt dostihla právě ve vodě. "Podle mě se ponořil velmi hluboko. Nedokázal se už ale vynořit, nadechl se vody," tvrdí jeho otec Milan. Chlapec zemřel při tom, co miloval – při plavání a sbírání mušlí.

Také jedna z jeho posledních fotografií, kterou rodina zveřejnila na facebooku, když informovala o jeho úmrtí, ho zvěčňuje ve vodě s mušlemi. "Děkujeme ti, Dami, bylo mi ctí být tvým otcem, i když jen na krátkou dobu," loučil se s ním táta.

Bezpečnost u vody: Nejvážnější zranění se stávají dětem, říká plavčík:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.